Ponedeljak 30.01.2017.
08:12
Vestionline

"Putin želi haos na Balkanu, ali neće Rusi najviše umirati"

youtube.com/WonderWhy
Zapadni Balkan: Mir, brate, mir...

Šta je donelo američko zamešateljstvo?

"Bosna i Hercegovina, koja je devedesetih godina privlačila ogromnu pažnju medija, 10 godina životari kao polupropala država. Ogrezla u kriminal i korupciju, da ne spominjemo ozbiljan problem sa islamskim ekstremizmom, Bosna je bolesna u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu. U ovoj čudnoj organizaciji niko nije zadovoljan. Muslimani imaju preveliku moć, Srbi je imaju nedovoljno, a Hrvati su nezadovoljni što nemaju svoj, treći entitet.

Još je gora situacija na Kosovu, bivšoj srpskoj pokrajini, koja je stekla nezavisnost zahvaljujući 78-dnevnom bombardovanju NATO-a 1999. godine koje nateralo Beograd na poslušnost. Srbija insistira na nezavisnosti kosovskog severa, gde žive mnogi Srbi (Albanci čine više od 90 odsto kosovskog stanovništva, koje broji 1,9 miliona ljudi, a 4 odsto su Srbi, od kojih većina živi na severu u okolini Mitrovice, u blizini Srbije).

Srpski avioni će dominirati u regionu

Posebno je zabrinjavajuće rusko mešanje u Srbiji. Nije slučajno što je provokativni voz iz Beograda za Kosovo proizveden u Rusiji. Prisustvo ruskih obaveštajni službi u Srbiji je izuzetno veliko i upadljivo. Što je najvažnije, Moskva je Beogradu nedavno poklonila savremeno naoružanje, uključujući i 60 oklopnih vozila (polovina su tenkovi T-72) i šest Migova-29.

Ti avioni menjaju situaciju u regionu. Ruski avioni, koji bi trebalo da stignu ovog proleća, učiniće Srbiju jedinom bivšom jugoslovenskom republikom koja ima borbene mlazne avione. Hrvatska, članica NATO, ima desetine rashodovanih Migova 21, koji su generacijama stariji od Mig-29, a s obzirom da godinama nisu održavani, samo će šačica moći da poleti. Bez pomoći NATO-a Zagrebu, srpski avioni će dominirati u regionu.

Osveta za napad na Slovene

Prilično je jasno da Putin želi politički haos na Balkanu koji će zaokupiti pažnju Zapadu. On će spremno rizikovati lokalni rat da bi to postigao, jer Rusi neće biti oni koji će najviše umirati. Poput mnogih Rusa, Putin vidi zapadnu intervenciju u Bosni i na Kosovu kao napad na slovenski pravoslavni svet i planira osvetu.

U ovom trenutku NATO raspoređuje snage u Poljskoj i na Baltiku kako bi odvratio Rusiju od avanturizma, ali zveckanje oružjem moglo bi u 2017. da se preseli na Balkan, gde su države slabe, a zapadna kontrola deluje klimavo. SAD i evropski saveznici zaista moraju pod hitno da smire jugoistočnu Evropu, pre nego što problemi izmaknu kontroli i masovno nasilje ponovo zavlada večito problematičnim regionom", zaključuje Džon Šindler.

2024 © - Vesti online