Nedelja 29.01.2017.
17:22
B92

Tramp naredio prvu akciju: Ubijen vojnik SAD i 14 terorista

Reuters
Jemen: Rat između međunarodno priznate vlade i šiitskih pobunjenika

Vojska je navela da je u akciji ubijeno 14 pripadnika terorističke organizacije.

"Njujork tajms" navodi a je reč o prvoj antiterorističkoj akciji koju je odobrio Donald Tramp otkako je pre devet dana inaugurisan kao 45. predsednik SAD.

Jemenski zvaničnici su ranije saopštili da je u napadu ubijeno više od 40 ljudi, među kojima tri lidera Al Kaide, žene i deca. 

Centralna komanda vojske SAD (CENTCOM) nije navela da je u napadu bilo civilnih žrtava i nije saopštila identitet ubijenih. 

Očevici su rekli da je napad izveden iz helikoptera tipa "apač". 

Iznenadni napad američke vojske u provinciji Bajda trajao je nešto manje od sat vremena. Cilj je bila zgrada ili niz zgrada za koje su smatrali da se u njima nalaze informacije dovoljno važne za odobrenje vojne operacije na tlu, umesto vazdušnog napada, rekli su američki službenici. 

General Džozef Votel, šef centralnog zapovedništva Pentagona, naveo je u saopštenju:

"Duboko nas je pogodio gubitak pripadnika jedne od naših najelitnijih jedinica. Žrtve se događaju u našoj borbi protiv terorizma koji preti nevinim ljudima širom sveta".

U Jemenu besni rat između međunarodno priznate vlade i šiitskih pobunjenika, saveznika bivšeg predsednika Alija Abdulaha Saleha, koga podržava Iran.

2024 © - Vesti online