Nedelja 29.01.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti

Slike laži i beščašća

N. Durović
 

Lider Nove Srbije Velimir Ilić opet je iz svoje torbe izvadio fotografiju koje ministra zdravlja Zlatibora Lončara dovodi u blisku vezu sa zloglasnim zemunskim klanom i njihovim vođom Dušanom Spasojevićem Šiptarom.

Da podsetimo, Ilić je prvo pokazao fotografiju Lončara i Spasojevića, a ovog puta je prikazan ministar zdravlja s anesteziologom Miroslavom Risovićem, hapšenim u akciji Sablja zbog sumnje da je u bolnici ubijao za račun klana, i dvojicom fudbalera.

Ilić tvrdi da je ta fotografija nastala u luksuznoj tvrđavi klana u Šilerovoj ulici u Zemunu, pa se konačno oglasio i prozvani ministar na državnoj televiziji.

Poziranje u Šilerovoj

Lončar je izjavio da su fotografije nastale 2002. posle operacije oca Dušana Spasojevića i da su snimljene u kafiću u blizni Spasojevićeve vile u Šilerovoj. On tvrdi da ga je Spasojevićev otac pozvao da mu se zahvali i upozna ga sa "tada najmoćnijim političarem iz vlasti".

- Otišao sam i upoznao se s tim čovekom. On je insistirao da se slikamo. Tom čoveku nije baš bilo najprijatnije, ali nije hteo da protivreči. Slikao se, bio je još neko vreme, kratko, kurtoazno smo se pozdravili i otišao je - rekao je Lončar, a da nije otkrio o kom političaru se radi.
Ministar tvrdi da su potom prešli u drugu prostoriju kafića, gde su bili fudbaleri koji su tu pili piće i tako je nastala fotografija s njima. Međutim, Velimir Ilić tvrdi da je ta prostorija zapravo Spasojevićev bazen u vili u Šilerovoj, a za pravo su mu dali novinari KRIK-a, koji su uporedili fotografiju sa snimcima rušenja tvrđave klana i utvrdili da je reč o istim pločicama i belim svodovima.

Specijalizant ne operiše

U vreme kada je operisan Spasojevićev otac, 2002, Lončar je bio na specijalizaciji. Ilić tvrdi da su mu iz Kliničkog centra poslali dopis da nije moguće da neko ko je na specijalizaciji uđe u operacionu salu.
Lončar tvrdi da lekari na specijalizaciji imaju obavezan plan koliko operacija moraju da urade, kao i da tokom operacije, uz specijalizanta, mora da bude specijalista.

Legijin štićenik

Prebijen Dr. Đorđe Bajec

I bivši direkor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec ranije je javno govorio o Lončarevim i Risovićevim sumnjivim vezama sa zemuncima. Šest meseci pre nego što su ga pretukle nepoznate osobe, Bajecu je pretio Milorad Ulemek Legija.

- Legija ovde, ostavi doktore Risovića i Lončara na miru - citirao je Bajec 2006. godine pretnju komandanta crvenih beretki.
Prema rečima dr Bajeca, tada nije bio siguran da li je to uopšte bio Ulemek, ali kada je komandant JSO s vođom zemunskog klana posle tri dana došao u Urgentni centar, shvatio je šta se dešava.

- Dočekali su ih Zlatibor Lončar i Miroslav Risović, koji ih je pustio na službeni ulaz od kojeg samo hirurzi imaju ključ - precizirao je Bajec.

Podsećamo i da je istraživačka mreža KRIK ranije objavila da je Lončar još 2002. godine kupio stan od Jelene Kalinić, supruge najpoznatijeg ubice zemunskog klana Sretka Kalinića. I to samo deset dana nakon što je u bolnici preminuo Veselin Božović, izrešetan u zasedi. Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi je na suđenju tvrdio da su zemunci za to Lončara nagradili stanom, a njegov iskaz delimično je potvrdio i drugi zaštićeni svedok Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi.

Problemi sa SNS

Lončar tvrdi da su fotografije iz privatnog albuma Dragoljuba Jeremića, bivšeg fudbalera Partizana, koji mu je pre par nedelja rekao da ih je prodao Velimiru Iliću.
- Imao je neke porodične probleme, imao je problem sa SNS-om - prilično nepovezano objašnjavao je ministar.
Pripadnik zemunskog klana Milomir Kaličanin još 2005. na suđenju je ispričao da su u Šilerovu "na fudbal su dolazili i neki policajci, doktori Risović i Lončar i fudbaleri Saša Ilić, Danko Lazović i Branko Jeremić". Na drugoj fotografiji vide se upravo Risović, Lončar i fudbaleri Jeremić i Lazović.

Zašto su optužbe zataškane?

mc.rs

Bivši sudija i koministar policije, a sada advokat Božidar Prelević ističe da je problem nastao mnogo ranije, kad nadležni nisu pokrenuli istragu o vezama Lončara sa zemunskim klanom. Prelević podseća da je još Dejan Milenković Bagzi, zaštićeni svedok na suđenju za atentat na Zorana Đinđića, imenovao Lončara kao lekara koji je, pored anesteziologa Miroslava Risovića, radio za zemunski klan. Njih dvojica su navodno bili "doktori smrti" zaduženi da dokrajče one koji bi preživeli likvidacije u režiji zemunaca. Ako je Bagzijevo svedočenje moglo da bude ključno za optužnicu ubicama premijera, zašto nije bilo validno u slučaju lekara Zorana Lončara?

U dosluhu sa Jeremićem

Osim prvog čoveka Topole Dragana Jovanovića, koga je Ilić isključio iz stranke, lideru Nove Srbije otkazalo je poslušnost i 13 predsednika gradskih i opštinskih odbora. Nakon što su mu i tri poslanika u parlamentu okrenuli leđa, Velja je spao samo na dvojicu ljudi u Skupštini. On najavljuje formiranje novog poslaničkog kluba, a u političkoj čaršiji se već spekuliše da će okupiti one koji su spremni da na predsedničkim izborima podrže Vuka Jeremića. Otpadnici iz NS su Ilića i optužili da je "zastupnik Vuka Jeremića pulena Borisa Tadića".

2024 © - Vesti online