Nedelja 29.01.2017.
12:27
Vestionline, Tanjug

SDA poručila Hrvatima: Ništa od podele Bosne!

Srna
Iz SDA poručili da ne žele dalje podele u federaciji: Lider stranke Bakir Izetbegović

SDA je u saopštenju ocenila da su stavovi sa jučerašnjeg Sabora HNS-a "na tragu politike nerealnih maksimalističkih zahteva koji potkopavaju ustavnu strukturu BiH uspostavljenu Dejtonskim mirovnim sporazumom".
 

Iz SDA navode da ova stranka nikada neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi vodile BiH u dalje podele.

- Moguće su samo one reforme koje će reintegrisati BiH i takvu je reintegrisanu voditi u EU, te kojima će se omogućiti ravnopravnost svih naroda i građana na celoj teritoriji BiH - poručili su iz SDA.

Iz ove stranke napominju da su u procesu sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po predmetu Sejdić-Finci, "sve probosanske stranke izrazile iskrenu spremnost da povedu računa i o poziciji Hrvata pri izboru članova Predsedništva BiH".

Međutim, HDZ BiH je, ističu iz SDA, uporno odbijao sva ponuđena rešenja kojima bi uticaj Hrvata iz BiH pri izboru člana Predsedništva BiH bio omogućen bez dodatnih podela.

- HDZ očigledno ne želi ništa drugo, osim podela, i na taj način nas udaljava od institucionalnih rešenja koja bi bila korisna i za hrvatski narod. Trećeg entiteta i "administrativno-teritorijalnog" preuređenja koji zagovara HNS neće biti - saopšteno je iz SDA.

Predsednik HNS-a BiH Dragan Čović rekao je u Mostaru da je krajnje vreme za reorganizaciju BiH, te da su primarni ciljevi u ovoj godini obezbeđivanje institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH izmenama Izbornog zakona i evropski put BiH.

2024 © - Vesti online