Nedelja 29.01.2017.
09:29
Tanjug, Vestionline

I Hrvati traže hrvatsku federalnu jedinicu u BiH

pixabay.com
Federalna jedinicu sa hrvatskom većinom - cilj od koga Hrvati neće odustati +

- Buduća ustavna reforma treba da uzme u obzir principe federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja i preduzeti mere da se pojednostavi kompleksna institucionalna struktura kako bi se smanjili troškovi i povećala funkcionalnost države - navodi se u amandmanu, prenosi RTRS.

U amandmanu koji su predložili sa kolegama iz Poljske i Slovačke, Evropski parlament bi trebalo da pozove međunarodnu zajednicu da pokrene razgovore o ustavnim reformama u BiH.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da pokrene razgovore o neophodnim ustavnim reformama koje će obezbediti funkcionalnost i stabilnost BiH. Naglašavamo da je ključno uvesti mehanizam koji će obezbediti jednaka prava svim konstitutivnim narodima, u tom smislu je moguća federalizacija zemlje - stoji u tekstu amandmana.

RTRS navodi da je ranije u Mostaru, na sednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predsednik Glavnog saveta HNS Božo Ljubić podsetio na deklaraciju o reformi BiH na principima federalizma, koju su usvojili na prošlom zasedanju. Ljubić kaže da je cilj federalna jedinica sa hrvatskom većinom.

Hrvatski evroparlamentarci koji su podneli amandman su Dubravka Šuica, Željana Zovko, Ivana Maletić i Marijana Petir.

- Cilj je administrativno teritorijalna reorganizacija koja će, naravno, uključivati i federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom. To je naš trajni cilj od kojega ne odustajemo - rekao je Ljubić.

2024 © - Vesti online