Nedelja 29.01.2017.
08:29
Vestionline, jutarnji.hr

Amerika Hrvatskoj donirala neispravna oklopna vozila?

Reuters
obećali najbolje, ali šta je stiglo: Preskupa donacija od Vojske SAD (Foto: Ilustracija)

Zagrebački list piše da Hrvatska mora za gotovo sva vozila da ugovori nabavku novih višeslojnih balističkih stakala.

Kada su vozila 2014. stigla u Hrvatsku, visoki zvaničnici su tvrdili da ih samo treba ofarbati, neka od njih naoružati i da će biti spremna za korišćenje. Takođe se tvrdilo da je na svakom vozilu pre isporuke odrađen redovni servis i da su otklonjeni svi eventualni nedostaci.

Ipak, "Jutarnji list", dve i po godine kasnije postavlja pitanje da li su SAD poklonile Hrvatskoj neispravna vozila?

Navodi se da ministar odbrane Damir Krstičević nije odgovorio na pitanje da li se vozila na kojima je potrebno zameniti stakla smatraju neispravnim. Iz Ministarstva odbrane nije odgovoreno  ni na koliko će vozila promeniti stakla. U svom odgovoru navode samo kako se u sklopu priprema vozila za operativnu upotrebu mora voditi računa o njihovom tehničkom održavanju te planskoj zameni određenih sklopova koji imaju svoj vek trajanja.

Javna nadmetanja

S obzirom da su ova vozila korištena u vojnim operacijama, očekivano je da se  na određenom broju vozila treba izvršiti zamena balističkih višeslojnih stakala zbog njihovog veka trajanja, odnosno pojave delaminacije (raslojavanja stakla usled velikih temperaturnih promena). Na staklima se u tim uslovima vremenom može pojaviti zamagljivanje, što dovodi do smanjenja vidljivosti.

Ministarstvo obrane, shodno planu nabavke, naručuje deo potrebnih delova za zamenu takvih stakala, kao i za održavanje u narednom periodu. Stoga je MORH na osnovi zahteva Oružanih snaga 2016. godine nabavio 120 različitih vrsta neprobojnih stakala za 48 vozila u vrednosti 1,2 miliona kuna. Pre nekoliko dana Ministarstvo je objavilo novi oglas za nabavu neprobojnih stakala za 80 vozila MRAP M-ATV. Ukupna procenjena vrijednost nabavke je 4 miliona kuna. Ta stakla namenjena su za vozila koja se nalaze u Remontnom zavodu. To znači da će samo za nabavu stakala za 128 vozila potrošiti oko 5 milijuna kuna.

Ugovorom sa SAD-om Hrvatska je uz vozila dobila i komplete rezervnih delova, ali među njima nisu stakla. Te 2014. tadašnji načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić otkrio je da je s Amerikancima postignut sporazum da se kroz informatički program razmenjuju informacije o rezervnim delovima te da će Hrvatska vojska biti snabdevati kod američkih dobavljača.

- Znači, najjeftinije i najbrže moguće - zaključio je tada Lovrić.

Ipak,  MORH sada delove nabavlja putem međunarodnog javnog nadmetanja jer se dogovor sa SAD-om pokazao preskupim.

- Pokušali smo da dogovorimo sa Amerikancima nabavku stakla, ali se pokazalo da bi nas to koštalo pet puta skuplje nego na javnom nadmetanju. Zato smo otišli direktno kod proizvođača u Izrael, koji radi i za američku vojsku, i prošli smo daleko jeftinije - tvrde sagovornici Jutarnjeg.

100 miliona dolara

Ovi detalji pokazuju da američka donacija i nije tako povoljna kako se tada prezentovalo. Naravno, i dalje stoji činjenica da bi nabavka ovakvih novih vozila Hrvatsku stajala oko 100 miliona dolara i da ih nikada ne bi mogli kupiti po punoj ceni. Ali, isto tako nije tačno da je trošak za Hrvatsku samo 2,5 miliona evra, koliko je iznosio PDV na donaciju. Uz to što je dio vozila obojen u zelenu boju, MORH je do sada uz kupovinu novih stakala investirao i u nadogradnju VHF uređaja za komunikaciju. Ta nadogradnja stajala je nešto manje od 1,7 miliona kuna. Naime, prema odgovoru iz MORH-a, vozila su isporučena bez sredstava veze i naoružanja, te se pre stavljanja u operativnu upotrebu planski opremaju komunikacijskim uređajem.

Dakle, MORH će samo za stakla za dio vozila i VHF uređaje utrošiti oko milion američkih dolara. Trošak koji prilikom doniranja vozila nitko nije spominjao, a pitanje je da li se s tim i računalo.

2024 © - Vesti online