Subota 28.01.2017.
18:09
Vestionline, Tanjug

"Evropa mora da pruži čvrst odgovor Trampu"

Reuters
Da li će Evropa moći da izađe na kraj sa Donaldom Trampom: Fransoa Oland i Angela Merkel

- Kada američki predsednik govori o Evropi i kada priča o Bregzitu kao o modelu za druge zemlje, mislim da moramo da odgovorimo - rekao je Oland novinarima na marginama samita mediteranskih zemalja EU u Lisabonu, prenosi AFP.

Oland, koji će kasnije danas razgovarati telefonom sa Trampom, istakao je da Evropa treba da odgovori i kada Tramp usvaja protekcionističke mere koje bi mogle da destabilizuju ekonomije ne samo u Evropi već i ekonomije glavnih zemalja sveta.

- I kada on odbija priliv izbeglica, dok Evropa obavlja svoju dužnost, moramo da odgovorimo. Moramo da potvrdimo naše stavove i da potom uđemo u čvrst dijalog o tome šta mi mislimo, s ciljem rešavanja globalnih problema - rekao je francuski predsednik.

Tramp će u subotu, kako je najavljeno, razgovarati telefonom i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Novi predsednik SAD uznemirio je tradicionalne evropske saveznike SAD nizom radikalnih političkih planova i poteza, podseća francuska agencija.

Tramp je nazvao NATO zastarelim, najavio odbacivanje planiranog sporazuma o transatlantskoj trgovini, a juče je, tokom posete britanske premijerke Tereze Mej Beloj kući, pozdravio odluku Britanije da istupi iz EU.

On je, takođe, potpisao iznenadnu izvršnu uredbu o obustavi priliva izbeglica u SAD i uvođenju oštre kontrole putnika iz sedam muslimanskih zemalja, navodi AFP.

2024 © - Vesti online