Subota 28.01.2017.
13:15
blic.rs, Vestionline

Tači: Srbija bi da deli Kosovo uz pomoć Putina. Šta će reći Beograd?

Reuters
Hašim Tači uvodi pometnju na Kosovo po scenariju većih sila

Izjava predsednika Kosova Hašima Tačija kako Beograd naoružava Srbe na severu Kosova ponovo je dovela do regionalne napetosti, piše "Dojče vele".

Predsednik Kosova takođe kaže da čitav plan podseća na scenario pripajanja Krima Rusiji, i da se stoga na severu Kosova nalaze ljudi u civilu, ali i u uniformama.

Tačijev propagandni potez

- Mislim da se navedene izjave mogu tumačiti kao pokušaj Hašima Tačija da uspostavi nekakav balans snaga. Jer, ako premijer Srbije Aleksandar Vučić vidi duge cevi u rukama ROSU, onda bi sad trebalo pronaći i neke srpske duge cevi, kako bi se pred posmatračima sa Zapada relativizovala situacija na severu Kosova i pokazalo kako tu niko nije nevin. Jeste, dakle, kosovska policija bila na severu, ali eto i Srbi imaju naoružanje, i sa te strane tu izjavu mogu da protumačim samo kao propagandni potez - kaže za DW vojnopolitički komentator Aleksandar Radić.

- Kada krenu priče o podeli Kosova, onda se moramo prisetiti svih onih dogovorenih sukoba tokom devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije", napominje Aleksandar Radić: „Ako  govorimo o situaciji na Kosovu, mislim da nije nezamislivo da se čak i nasilno dođe do svršenog čina, ali samo u scenariju u kome bi postojao tajni dogovor Beograda i Prištine. Ne mislim da postoji drugi način da se to sprovede - kaže on.

Širenje straha i pretnje ratom

- Očito je da Hašim Tači pokušava da stvori nekakvu bezbednosnu krizu, koja se može tumačiti i kao prevencija. Ukazivanje da neko nekoga naoružava podrazumeva obaveštajne podatke, ili ako toga nema, onda podatke nekog nezavisnog posmatrača, a to su u ovom slučaju KFOR ili NATO. Očigledno je da on pokušava da iskoristi ovu situaciju sa vozom, koju je iskoristio za slanje specijalnih jedinica, i da skrene pažnju, pre svega NATO-a, kako bi ga pridobio na svoju stranu. A sve to zajedno pokazuje da se na Balkanu sve više govori jezikom rata, i da je to dokaz da su politike ušle u krizu. Političari više nemaju šta da ponude na unutrašnjem planu, i sada se bave širenjem straha i pretnjama ratom - ističe za DW Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose.

Optužbe Hašima Tačija kako Srbija pokušava da reši problem severa Kosova po modelu Krima, ponovo su aktuelizovale priču o ruskom faktoru na Balkanu.

Aleksandar Radić primećuje da se na Balkanu formirao front nacija koje Srbiju veštački stavljaju na drugu stranu i vezuju za Ruse.

Borba za kontrolu granice

Kao neka vrsta odgovora na izjave Hašima Tačija u srpskim medijima se spekulisalo kako albanska strana sprema oružani napad na Kosovu, i kako postoji plan da se sever Kosova za 24 časa očisti od 50.000 Srba. Dušan Janjić kaže kako "ne zna šta bi time Kosovo trebalo da dobije, jer Kosovo već ima suverenitet, ali da je ovde očito reč o vidljivijem prisustvu države Kosovo na granicama". 

Duh je pušten iz boce

Izjave Hašima Tačija se nekako po automatizmu smeštaju u kontekst unutrašnje politike, ili se objašnjavaju predizbornom retorikom koja će se smiriti kad se završe izbori.

Zvuči optimistički i ohrabrujuće, ali kako se ta retorika nastavlja bez prekida, Aleksandar Radić upozorava kako je "duh pušten iz boce. Sve se više i lakše priča o primeni sile u rešavanju političkih problema, i mislim da je na žalost na kraju čak i moguć realan scenario da dođe do primene sile".

Dušan Janjić kaže da je reč o zemljama na Balkanu koje imaju neizvesnu budućnost, i što je najgore o toj budućnosti ne odlučuju samo oni nego i neki drugi igrači.

- Ima tu, dakle, interesa i Turske, Rusije, očekivanja od Amerike, slabosti Evropske unije. Sve se to spetljalo u u jedno zamršeno kolo, i jako je teško predvideti ko će ga prvi razmrsiti - zaključuje on.

2024 © - Vesti online