Petak 27.01.2017.
15:56
Dojče vele

Ovo je jedini čovek koji može da ugrozi Merkelovu?!

Reuters
Da li je on nova opasnost po Merkelovu: Martin Šulc

"Iznenadni uzlet socijaldemokratije trenutno nije toliko zasluga Martina Šulca, koji u nemačkoj unutrašnjoj politici uopšte nije potrošen, već sa željom za uspehom. Samo, još nije jasno da li će ta stranka sa Šulcom da se zaista rasplamsa ili će posle ovoga plamen da se ugasi, piše Mitelbajeriše cajtung.

Pojedini mediji pišu i da Šulc deluje autentično i iskreno, a ume da bude i nezgodan.

"Je li to dovoljno za funkciju kancelara? Nije. Jer, SPD je pala na niske grane (kao što je to nekada bio slučaj sa Šulcom). Ankete pokazuju da je oko 20 odsto birača naklonjeno toj stranci, a i Šulc bi mogao da osveži stranku, ali bi joj time doneo možda poneki dodatni poen, ali ništa više od toga. Doduše, on ima kapacitet da spase Socijaldemokratsku stranku od pada u potpunu beznačajnost."

"Ono što će biti odlučujuće kada se radi o kredibilnoj perspektivi vlasti za Šulca, ipak su - sadržinska pitanja. I kada je reč o mogućoj koaliciji Levičara i Zelenih, SPD ne može da se upusti u priču o ukidanju NATO koja je deo predizbornog programa Levičara. Isto tako ne može da prihvati okončanje misija Bundesvera u inostranstvu koje Levičari takođe traže. I u socijalnoj politici ima velikih razlika. Levičari hoće da se ukine novčana socijalna pomoć i da se uvede bezuslovni prihod od 1050 evra – što bi bio kraj socijalnog programa koji su pre više od decenije uvele upravo Socijaldemokrate. To su maksimalističke pozicije sa kojima ne može da se formira koalicija sa Levičarima", navodi se u analizi Tririšer folksfrojnda.

Kako piše Velt, SPD će, ipak, učestvovati u predizbornom maratonu.

"Postoji alternativa Merkelovoj koja ne dolazi sa krajnjeg levog ili krajnje desnog kraja političkog spektra. To je dovelo do euforije. SPD je u igru ubacila čoveka koji nema za sobom trening izdržljivosti na unutrašnjepolitičkoj sceni. On je u EU kompetentan koliko i Merkelova. Ali, u Nemačkoj je on neispisan list. To pokazuje anketa Velta i portala N24. Merkelova, kada je reč o kompetenciji, na svim poljima je ispred svog takmaca", piše Velt. 

Prema pisanju Špigela, u CDU i CSU veruju da će Šulc zbog svoje karijere u EU biti laka meta za napade, kao neko ko je napravio velike dugove. Ali, kako će Šulc odgovoriti na napade i koje teme će proglasiti za težišta predizborne kampanje, to će pokazati naredni dani.

"To bi mogao biti težak posao, jer je Šulc proteklih godina radio rame uz rame sa šefom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom. S druge strane, Šulc će kao kandidat za kancelara moći da napada sadašnje koalicione partnere sa mnogo manje obzira, jer trenutno nema nikakvu funkciju u vladi", navodi se u analizi ovog lista.

2024 © - Vesti online