Petak 27.01.2017.
13:35
Vestionline

Gorbačov upozorava: Svet kao da se sprema za rat

Tanjug/AP
Na snazi opasna trka u naoružanju: Mihail Gorbačov

- Analitičari i TV ličnosti se pridružuju tom ratobornom horu. Sve izgleda kao da se svet priprema za rat - naveo je Gorbačov, prenosi B92.

Navodi se da čovek koji je vodio Sovjetski Savez od 1985. do njegovog raspada 1991. kaže da problem koji je izneo zahteva najhitnije rešavanje i upozorava da je trenutak za delovanje već stigao, jer NATO i Rusija sve više približavaju naoružanje drugoj strani.

- Umesto da terorizam bude prvi prioritet, fokus bi trebalo da bude na sprečavanju rata, na obustavljanju trke naoružanjem i smanjivanju arsenala - piše Gorbačov.

On poziva da Savet bezbednosti UN usvoji rezoluciju u kojoj će pisati da je "nuklearni rat neprihvatljiv i da ne sme nikada da se započne".

- Ljudi koji bi trebalo da proguraju tu rezoluciju su predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji zajedno kontrolišu više od 90 odsto svetskog nuklearnog naoružanja - piše Gorbačov.

U Trampovim rukama su od pre nekoliko dana kodovi za nuklearno naoružanje, što je novi američki predsednik opisao kao "nešto vrlo zastrašujuće".

2024 © - Vesti online