Petak 27.01.2017.
11:52
M. Topalović - Vesti

Liga nacija ugledala svetlo dana

instagram.com
Novi vetrovi u evropskom fudbalu

UEFA je Ligu nacija predstavila na zasedanju Izvršnog odbora najavivši da će novo takmičenje zameniti većinu prijateljskih utakmica.

U Ligi nacija učestvovaće  55 reprezentacije koje će biti razvrstane u četiri grupe po kvalitetu (A, B, C, D), a svaka kategorija će biti podeljena na četiri grupe sa po tri ili četiri reprezentacije.

U najjačem šeširu biće 12 reprezentacija podeljenih u četiri grupe, a pobednici će izboriti plasman na završni turnir Lige nacija 2019. godine. Grupe će se formirati prema Uefinoj tabeli.

UEFA je najavila da će najbolji seliti u viši rang, dok će najslabiji ispadati u niži, a četiri reprezentacije iz Lige nacija izboriće plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine. 

- Nacionalni savezi i selektori požalili su se da prijateljske utakmice više štete nego koriste njihovim selekcijama. Pokretanjem Lige nacija reprezentacije će imati više kvalitetnih i takmičarskih utakmica, a za reprezentacije iz srednjeg i najnižeg "rankinga" ovo takmičenje je idealna prilika da izbore kartu za EURO, poručili su iz UEFA.

U play-offu za četiri mesta koja vode na EURO 2020. učestvovaćeće 16 reprezentacija, po četiri iz šešira (A-D), tačnije pobednici svake od četiri grupe. U slučaju da se za play-off Lige nacija kvalifikuju reprezentacije koje su kroz regularne kvalifikacije izborile EP, onda se ta "ulaznica" za play-off prebacuje na iduće plasiranu reprezentaciju. Vizu za EP izvadiće po jedna reprezentacija iz svakog jakosnog razreda.

Utakmice po grupama Lige nacija igraće se u septembru, oktobru i novembru 2018. kada su reprezentativni termini. Svaka reprezentacija bi jednu utakmicu igrala u kvalifikacijama za EP, a drugu u Ligi nacija.

Evropsko prvenstvo 2020. održaće se po prvi put u 13 gradova u različitim zemljama Evrope kako bi se obeležila 60. godišnjica takmičenja.  

Utakmice će se igrati u Bakuu (Azerbajdžan), Briselu (Belgija), Kopenhagenu (Danska), Minhenu (Nemačka), Budimpešti (Mađarska), Dablinu (Irska), Rimu (Italija), Amsterdamu (Holandija), Bukureštu (Rumunija), St Peterburgu (Rusija), Glazgovu (Škotska) i Bilbau (Španija), a polufinale i finale igraće se na londonskom Vembliju.

2024 © - Vesti online