Četvrtak 26.01.2017.
20:11
Tanjug

Objasnili Mesiću: Evo šta je bio Jasenovac

Tanjug
Mnoge razbesneo svojom skandaloznom izjavom: Stjepan Mesić

U saopštenju tog Spomen područja se navodi da je logor Jasenovac bio mesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Jevreja te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta.

- Koncentracioni logor Jasenovac je bio najveći logor na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske i imao je više funkcija od kojih posebno treba istaći da je bio mesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Jevreja te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta - stoji u saopštenju.

Tezu koju je u svom istupu iznio Mesić, da su ulaskom u logor Jasenovac ljudi bili spašeni, ocenili su uvredljivom za sve žrtve, njihovih porodica i preživele zatočenike logora Jasenovac.

Napominju da ako se govori o "radnom logoru", može se govoriti isključivo o prisilnom radu koji je najčešće služio kao metoda mučenja i dehumaniziacije logoraša.

JU Spomen područje Jasenovac, kako se navodi, želi da ukaže na činjenicu da je svako odgovoran za svoje postupke i izgovorene reči u javnom prostoru, kada god da su izgovorene.

Svaki oblik govora mržnje, relativiziranja ili poricanja zločina ocenili su neprihvatljivim, prenela je Hina.

2024 © - Vesti online