Četvrtak 26.01.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Martin Šulc ruši Merkelovu?

Reuters
Džoker ili favorit?: Martin Šulc

U utorak je Predsedništvo SPD-a usvojilo predloge Gabrijela, po kojima bi on prešao iz resora privrede u spoljne poslove, gde će naslediti Frank-Valtera Štajnmajera koji 12. februara nasleđuje Joahima Gauka na mestu predsednika Nemačke. Nova ministarka za privredu biće dosadašnji državni sekretar Brigite Cipris.

Po Gabrijelu je "ispravno i verodostojno" da Šulc, uz kancelarsku kandidaturu, preuzme i mesto šefa partije što je neminovno, jer u suprotnom ne bi imao šanse za uspeh na izborima.

Gabrijel se, kako se tumači, odlučio baš za Šulca jer je doskorašnji predsednik Evropskog parlamenta neopterećen velikom koalicijom u Berlinu, pa nije morao da pravi pakt sa Merkelovom u vezi sa izbeglicama - ukratko, važi za "sveže i nepotrošeno lice SPD-a".

Poliglota

Sa 19 godina je postao član SPD-a, a 2004. šef socijalističke frakcije, da bi januara 2012. bio izabran za predsednika Evropskog parlamenta. U julu 2014. je kao prvi EU funkcioner u istoriji izabran i za drugi mandat. Govori tečno engleski, francuski, španski, italijanski i holandski. Sa mnogim svetskim državnicima je na "ti", i redovno telefonom razgovara sa Merkelovom.

Pogotovu što tema Evropa, posle Trampovog izbora za predsednika, ponovo izbija u prvi plan. Slede izbori u Francuskoj, Holandiji, i to će sigurno biti tema i kod Nemaca. Šulc, koji se tek vratio iz Brisela, važi za evropejca koji se zalaže za liberalnu Evropu.

Gabrijel za njega kaže da je "veliki socijaldemokrata, nemački Evropljanin i evropski Nemac, koji može da gradi mostove i spaja ljude", ma šta ovo značilo.

Umalo fudbaler, ostavio alkohol

Martin Šulc je sin policajca, rođen 1955. godine u Ešvajleru (Severna Rajna - Vestfalija) i već 40 godina kao otac dvoje dece živi u gradiću Virzelenu kod Ahena. U mladosti je želeo da postane profesionalni fudbaler, ali je posle povrede kolena morao da odustane od tih planova. Započeo je školovanje za trgovca u knjižari, odakle se izrodila pasija prema čitanju knjiga.
Šulc je otvoreno govorio i o svom alkoholizmu koji je uspeo da pobedi uz pomoć brata.
2024 © - Vesti online