Četvrtak 26.01.2017.
14:35
Srna, Vestionline

"Odzvonilo" mirovnim misijama i međunarodnim organizacijama

Reuters
Donald Tramp "zavrće slavinu" UN, pripremaju se ukazi za "rezanje" finansijskih sredstava upućenih mirovnim misijama i međunarodnim organizacijama

Nova administracija priprema ukaze koji uključuju uspostavljanje odbora koji će analizirati do koje mere treba "srezati" doprinos svakoj od organizacija, navodi "Njujork tajms".

Dokumenti se najviše fokusiraju na smanjivanje doprinosa za mirovne operacije, zatim na smanjivanje pomoći Međunarodnom krivičnom sudu, zemljama "koje se suprotstavljaju važnim odlukama SAD", kao i Fondu UN za stanovništvo.

Udeo SAD-a u finansiranju mirovnih operacija koje vodi UN iznosi 28 odsto, a ukupni godišnji budžet UN za te svrhe je 7,8 milijardi dolara. 

Ukupno, Vašington u operativnom budžetu UN učestvuje sa 22 odsto.

Takođe, Tramp ne želi da daje novac agencijama UN ili međunarodnim organizacijama koje priznaju punopravno članstvo u UN Palestinskoj samoupravi, ili organizacijama koje podržavaju programe koji uključuju abortus. 

Takođe, na meti su i organizacije koje se protive sankcijama Iranu ili Severnoj Koreji.

Sve one bi, prema pripremljenim dekretima, mogle u potpunosti da izgube finansijsku pomoć SAD-a.

Kada je reč o drugim međunarodnim organizacijama, one bi mogle da imaju manje američkog novca za "najmanje 40 odsto".

Tramp je nedavno ocenio da UN "imaju veliki potencijal, ali da je to trenutno samo klub u kojem se ljudi sastaju, razgovaraju i zabavljaju se, što je žalosno". 

2024 © - Vesti online