Četvrtak 26.01.2017.
08:02
www.dw.com, Vestionline

"Sudbina Sirije je u Putinovim rukama"

Reuters
Predsednici Sirije i Rusije Bašar al Asad i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

"Pregovori u Astani su vrhunac u dosadašnjoj ulozi Kremlja u ovom sukobu. Ruski predsednik Vladimir Putin je hiljadama napada svoje avijacije ojačao sirijskog predsednika Bašara al Asada. Zbog njega je propao pokušaj terorista da svrgnu Asada vojnim sredstvima. Putinu lično uopšte nije stalo do njega, ali šef Kremlja želi da spasi Asadov režim kako bi Sirija ostala saveznik na Bliskom istoku", ocenjuje analitičar Karsten Kintop.

"Pošto je rusko vojno angažovanje u Siriji vrlo skupo, izgleda da Putin sada nastoji da politički okonča sukob. On zna da vojno rešenje nije moguće, a i da jeste, cena bi bila previsoka za rusku državnu kasu. Zato je sada organizovao pregovore u Astani, jer želi da ovim razgovorima ojača krhko primirje", dodaje on.

"Asad se možda nada da će dogovor o primirju propasti. Jer, on zna da, dokle god traju borbe, neće biti nikakvih političkih pregovora na kojima bi moglo da se razgovara i o njegovoj budućnosti. Tu smo opet kod Putina. On ima jak uticaj, a bez podrške Rusije i drugih stranih sila, Asad bi bio vrlo brzo skončao", smatra nemački analitičar.

"S obzirom da sirijski režim posle oslobađanja Alepa ima jasnu vojnu nadmoć, moguće je da će sirijska avijacija i posle Astane da nastavi sa bombardovanjem po volji Asada, a tako bi nasilje u Siriji uskoro moglo da dostigne nivo koji je imalo pre primirja. Okončanje sukoba zato sada zavisi pre svega od Putina", zaključuje "Dojče vele".

2024 © - Vesti online