Sreda 25.01.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti

Evropska komisija pod anestezijom

Tanjug
Promašio temu: Johanes Han

Sa govornice u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu, on je upućivao poruke koje kao da su napisane bar pre jedne decenije.

Obraćajući se poslanicima iz 47 država-članica Saveta Evrope, među kojima je i Srbija, Han je konstatovao da je proces širenja na zapadni Balkan u toku i da je to region sa velikim ekonomskim potencijalom, a da je Ukrajina ispunila uslove za ukidanje viza, pa od svake zemlje zavisi ritam njenog prijema u EU i konačno da je pravna država uslov prijema i da o tome nema pogađanja.

Ni reči nije bilo u tom izlaganju o dramatičnim promenama koje se najavljuju, o jačanju ekstremnih pokreta i neofašističkih ideologija, o monetarnoj eksploziji koja preti evrozoni.

Ni govora o sve masovnijem odbacivanju Evropske unije na Zapadu jer je omogućeno radnicima iz istočnoevropskih država - članica Unije, da obaraju cenu rada i oduzimaju radna mesta drugima tako što pristaju na mizerne plate, a poslodavci mogu da im plaćaju doprinose u visini propisanoj u zemlji porekla.

Sve ovo usrećilo je samo velike korporacije, a radničke mase okrenulo ka ultradesnim spasiocima.

U trenutku kada Evropsku uniju potresa ne samo nova politika SAD, koje od nje okreću glavu, već i činjenica da je sopstevni građani odbacuju, Johanes Han je juče u Strazburu hladno konstatovao da "treba biti strpljiv i pragmatičan" kada je reč o proširenju Unije na Balkan.
- S jedne strane ne treba biti previše zahtevan prema građanima balkanskih zemalja, a sa druge ne treba biti ni previše zahtevan prema građanima EU (?), rekao je on.

Isprazno

Han je bez ikakvog moralnog i intelektualnog problema nastavio sa tradicijom ispraznih birokratskih govora funkcionera EU. Ukoliko smatra da kao komesar EU nema zadatak da kaže građanima istinu - možda je i u pravu jer konačno niko ga nikada nije demokratski izabrao na mesto evropskog komesara. Kao i svi ostali članovi Evropske komisije, on je imenovan.

2024 © - Vesti online