Sreda 25.01.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Teroristi napadaju hemijskim oružjem!

Reuters
Bezbednjaci u Nemačkoj upozorili na novu opasnost

Kao realistički scenario terorista, navode se hemijski napadi na vodovode u višespratnicama ili trovanje životnih namirnica, a mogući su i napadi na ustanove i transporte hemijske industrije koji predstavljaju "visok potencijal rizika".

Sopstvena proizvodnja i primena otrovnih hemikalija i masovni napadi se "zbog instrukcija opisanih u terorističkim priručnicima, posebno u pogledu mogućnosti širenja, za sada isključuju", navodi se u analizi BKA.

U izveštaju se detaljno opisuje koje opasnosti prete građanima od napada hemijskim oružjem i kako da se nemačke bezbednosne službe, bolnice, službe za spasavanje, najbolje pripreme u takvim situacijama. Pri tome se takođe predviđa intenzivnije učešće i pripreme Bundesvera za ove svrhe.

Analiza se završava zaključkom da bezbednosne i pomoćne službe moraju što bolje da se pripreme za hemijske napade i stvore dodatne uslove za otklanjanje posledica ovakvih napada, a vatrogasne službe moraju da znaju da sprovedu "improvizovane mere za dekontaminaciju".
Osim toga, treba da se proširi broj informativnih centara u zemlji na temu hemijskog trovanja i da se ustanovi jedinstven telefonski broj za ove namene.

2024 © - Vesti online