Sreda 25.01.2017.
17:49
Nacionalna geografija

Kako bi izgledao svet kada bi se otopio sav led?

pixabay.com
Bio bi to kraj za Zemlju kakvu sada poznajemo

Postoji više od pet miliona kubnih milja leda na Zemlji, a neki naučnici smatraju da će se sav otopiti za više od 5.000 godina. Ovim procesom smo na sigurnom putu da živimo na planeti bez leda s prosečnim temperaturama od 27 stepeni Celzijusovih umesto trenutnih 14, piše National Geographic.

Severna Amerika

Celokupna Atlantska obala bi nestala, zajedno sa Floridom i obalom duž koje se južni deo SAD susreće sa Meksičkim zalivom. San Francisko bi postao skup ostrva, a Centralna kalifornijska dolina veliko pristanište. Kalifornijski zaliv bi se proširio ka severu do San Dijega, koga ne bi bilo.

Južna Amerika

Basen reke Amazon na severu i basen reke Paragvaj na jugu bi postali uvala Atlantika, što bi dovelo do nestajanja Buenos Airesa, Urugvaja i većine Paragvaja. Planinski delovi bi preživeli zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom.

Afrika

U poređenju sa drugim kontinentima, Afrika bi izgubila znatno manje zemlje usled ove katastrofe i podizanja nivoa svetskog mora, ali bi se podigla toplota Zemlje, koja bi je učinila ne baš prijatnom za život. Egipat, Aleksandrija i Kairo bi bili pretvoreni u močvare pod naletom Sredozemnog mora.

Evropa

London? Uspomena! Venecija? Preplavljena Jadranskim morem. Kada bi se led otopio, nestale bi i Holandija i većina Danske. U međuvremenu, povećan nivo Sredozemnog mora bi takođe napunio i Crno more i Kaspijsko jezero.

2024 © - Vesti online