Sreda 25.01.2017.
08:51
b92.net

Nova jeziva taktika džihadista: S bebom na leđima raznela pijacu

Reuters
Sve suroviji napadi u Nigeriji: Boko Haram sve češće koristi decu za terorističke napade

Naime, žena s bebom i dve devojčice, sve noseći eksploziv, napale su prepunu pijacu u gradu Madagaliju pre 11 dana, ubivši šestoro ljudi i ranivši 17, naveo je zvaničnik Madagalija Alhaji Jusufu Mohamed.

Portparol nigerijskih kopnenih snaga Rabe Abubakar nije mogao da potvrdi da je beba iskorišćena u napadu i rekao je da se žena možda samo "maskirala" tako da izgleda kao da nosi dete. 

UN-ova agencija za decu (UNICEF) rekla je da je to prvi slučaj na severoistoku Nigerije u koji je upleteno dete o kojem je izveštavano. 

- Veoma smo zabrinuti zbog korišćenja bebe na tako bezosećajan način - rekla je portparolka UNICEF-a, prenosi Hina.

Samoubilački bombaški napadi u ime džihadističke grupe Boko Haram učestali su u severoistočnoj Nigeriji, središtu sedmogodišnjih nastojanja tih militanata da stvore Islamsku državu. 

Islamistička grupa koristi prognanu decu ili devojčice koje otima i prisiljava ih da postanu bombaši, a neka od te dece nisu ni svesna da nose eksploziv, kažu humanitarne organizacije. 

Korišćenje dece kao bombaša samoubica od strane Boko Harama porasla je skoro petostruko od 2014, sa 19 bombaških napada dece, većinom devojčica, koje je u prošloj godini zabeležio UNICEF. 

Pre napada u Madagaliju, najmlađe dete korišćeno u takvom napadu bila je devetogodišnja devojčica, rekla je UN-ova agencija.

2024 © - Vesti online