Utorak 24.01.2017.
18:01
Vestionline

U Nojsu planirali krvoprolića

Reuters
Nemačka policija uhapsila saučesnika mladog Albanca

On je priveden zajedno sa suprugom. On je u nedelju puštena na slobodu, a protiv muškarca čiji se identitet i poreklo još ne navode, izdat je nalog za hapšenje zbog sumnje da je planirao napad na policajce i vojnike Bundesvera u Nemačkoj, prenosi nedeljnik "Fokus".

Prema saznanjima istrage, uhapšeni je bio u bliskom kontaktu sa 17-godišnjim Lorencom K. iz Beča, čije je ratničko ime glasilo Abu Čaker. Obojica su u stanu u Nojsu zajedno vežbali pravljenje eksploziva.

Državno tužilaštvo u Diseldorfu je izdalo nalog za hapšenje ovog saradnika Lorenca K. zbog sumnje da je na tlu Nemačke pripremao teroristički napad. Prilikom hapšenja su mu zaplenjeni kompjuter, mobilni telefoni i ostali uređaji.

Za Lorenca K. se navodi da je u Beču uhapšen odmah po povratku iz Nemačke. Ovaj bečki džihadista je uz pomoć grupe albanskih ekstremista planirao napad na železničkoj stanici Vestbanhof ili na nekom drugom prometnom mestu, a kao vreme izvođenja bombaškog napada određena je druga polovina januara. Eksploziv je, po sopstvenom priznanju, pravio u Nemačkoj. Tokom saslušanja je najverovatnije odao ime "kolege" u Nojsu, koji je uveliko kovao sopstvene terorističke planove napada na nemačke policajce i vojnike.

Hapšenja u Beču i Nojsu su novi pokazatelj koliko je teroristička mreža Islamske države internacionalno povezana, rekao je ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne - Vestfalije Ralf Jeger. On je naglasio da ove policijske akcije pokazuju da "bezbednosne službe sarađuju dobro, brzo i sa uzajamnim poverenjem u borbi protiv terora".

Čudan par

Bivši sused osumnjičenog je lokalnim novinama ispričao da je ovaj doskora bio "sasvim normalan tip", ali je onda upoznao neku muslimanku i preko nje došao u kontakt sa islamom. Ta žena ga je napustila, ali je on ostao na islamskoj sceni i upoznao novu partnerku iz tog miljea. Ovaj par je već svojom pojavom upadao u oči, ispričao je bivši komšija: "Muškarac je nosio NATO uniformu i šal kao Arafatov, odavao je ratnički izgled, a pre osam-devet meseci je trčao ulicom bosonog, sa zastavom Islamske države, dok ga je pratila žena koja je bila - potpuno zabrađena."

2024 © - Vesti online