Utorak 24.01.2017.
09:22
Vestionline

Deset neverovatnih slučajnosti koje su se zaista dogodile

commons.wikimedia.org/Charles Levy
Jedan Japanac preživeo je atomske bombe bačene i na Hirošimu (levo) i na Nagasaki

Ovo je 10 najneverovatnijih slučajnosti koje su se zaista dogodile: 

Dvostruki pogodak 

Zamislite da pogodite dve loto kombinacije istovremeno? Malo je verovatno, zar ne? E, pa upravo to je uspela Morin Vilkoks 1980. godine igrajući lutriju u Masačusetsu i Roud Ajlendu. Nažalost, pogodila je obe dobitne kombinacije, ali na pogrešnim listićima. 

Čovek koji je preživeo i Hirošimu i Nagasaki 

Cutomu Jamaguči je 6. avgusta 1945. godine bio na poslovnom putu u Hirošimi, gde je na samo tri kilometra od njega eksplodirala atomska bomba. Preživeo je ali uz opekotine, oštećene bubne opne i druge povrede. Samo tri dana kasnije, 9. avgusta, vratio se u svoj rodni grad Nagasaki. Tu se našao na dva kilometra od eksplozije nove atomske bombe, koju je takođe preživeo. 

Prorok Titanika 

Ne baš poznati pisac Morgan Robertson napisao je knjigu o nesreći broda "Titan", 14 godina pre tragedije Titanika. Robertson je svog Titana opisao kao najveći prekookeanski brod, a dodao je i da je “nepotopljiv”, što su sve opisi karakteristični za Titanik. Oba broda su bila iste dužine, u vlasništvu britanskih kompanija i oba su potonula nakon što su udarila u santu leda u Atlantiku. Ipak, autor knjige nije baš sve pogodio. On je napisao da je Titan udario u santu leda 1.000 kilometara od Njufaundlenda pri brzini od 25 čvorova, dok je pravi Titanik zaista udario u santu leda oko 1.000 kilometara od Njufaundlenda, ali pri brzini od 22,5 čvorova. 

Sudbinsko prijateljstvo 

Devojčica po imenu Laura Bankston napisala je svoje ime na balonu i pustila ga u vazduh. Pronašla ga je druga devojčica po imenu Laura Bankston. Obe su imale istu boju očiju i iste ljubimce: labradora, zeca i hrčka. Od tada su nerazdvojne. 

Isto telo, isti život 

Dva blizanca koji su razdvojeni prilikom rođenja, dobili su isto ime - Džim. Džim Luis i Džim Springer prvi put su se videli i upoznali nakon 39 godina života. Obojica su se dva puta ženili. Prva žena obojici se zvala Linda, a druga Beti. Obojica su imali sina po imenu Džejms Alen. Obojica su radili kao zamenici šerifa. Pili su isto pivo, pušili iste cigarete i vozili isti model ševroleta. 

Nebeska provokacija 

Šansa da vas pogodi meteor je zaista mala, a verovatno se to nikome nije dogodilo više puta osim Radivoju Lajiću iz Bosne. Njega su meteori navodno pogodili neverovatnih šest puta. Radivoje je sačuvao svih šest kamenčića i za svaki kamenčić je dobio potvrdu da ne potiču sa Zemlje. Čak je i PopSci posvetio jedan članak Radivoju s naslovom - "Zašto vanzemaljci mrze Radivoja?" 

Savršene proporcije svemira 

Sunce je 400 puta veće od Meseca i uz to je tačno 400 puta udaljenije od Zemlje. Zbog toga se prilikom pomračenja Sunce i Mesec savršeno preklapaju što je neverovatna slučajnost. 

Sudbonosni sudar 

Sestre Šila Ventvort i Doris Džin Hol su istog dana u isto vreme odlučile da posete jedna drugu. Krenule su istim putem, sudarile se i poginule. Vozile su identičan model džipa. 

Vizija pesnika tame 

Edgar Alan Po je objavio knjigu "Doživljaji Artura Gordona Pima" u kojoj opisuje brod u problemima i na kojem posada ostaje bez hrane. Gladni i napušteni odlučuju da pojedu brodskog “malog od palube”, po imenu Ričard Parker. Ali, 46 godina kasnije, zaista se događa nesreća na brodu nakon koje su mornari pojeli izvesnog Ričarda Parkera. Obojica su imali 17 godina.

2019 © - Vesti online