Ponedeljak 23.01.2017.
18:01
Z. Mirković - Vesti

Nemačka ofanziva Le Penove

Reuters
Vilders i Le Penova u Koblencu

Stotine demonstranata na poziv levih stranaka i sindikata protestovalo je u Koblencu protiv tog susreta. Snage reda postale su više od 1.000 policajaca kako bi se izbegli neredi.

Na prvom službenom putu u Nemačku, Marin le Pen susrela se s Frauke Petri, predvodnicom desnog populizma u Nemačkoj. Petri je kopredsednica Alternative za Nemačku (AfD), mlade stranke koja tvrdi da islam nije deo Nemačke i želi da zabrani gradnju džamija. AfD je u punom izbornom naletu od dolaska više od miliona azilanata 2015, nakon odluke kancelarke Angele Merkel da im otvori vrata Nemačke.

Sastanak koji organizatori predstavljaju kao evropski "kontra-samit" ilustruje ambicije tih političkih struja pre parlamentarnih izbora u Holandiji polovinom marta, predsedničkih u Francuskoj u aprilu i maju, parlamentarnih u Nemačkoj krajem septembra.

Krajnja desnica i populisti nadaju se rekordnim rezultatima s temama koje ih zbližavaju poput odbacivanje imigracije, islama, elita i Evrope, uz "govore protiv sistema". Kongres je organizovala grupa Evropa nacija i sloboda Evropskog parlamenta, koju su 2015. utemeljile krajnje desne stranke iz devet zemalja članica.

- Svako od nas je veoma povezan sa svojim suverenitetom, slobodama uopšteno - istakla je Le Penova i dodala:

- Verujem da nas okuplja odbacivanje linije ponašanja Evropske unije.

Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer smatra da će ova godina ući u istoriju kao prekretnica, slično kao 1945. ili 1989, jer se, kako je naveo u autorskom tekstu, polaganjem zakletve Donalda Trampa okončava 72 godine globalnog vođstva SAD.

- SAD će ostati jedina supersila koja raspolaže vojnim, ekonomskim, kao i kulturnim sredstvima moći, ali globalni konsenzus da je američko vođstvo dobro za stabilnost sveta i u interesu SAD nestaju - uveren je Guzenbauer.

Istovremeno, on izražava uverenje da Evropa "neće pasti", da Fijon može pobediti u Francuskoj, nemačka nastaviti veliku koaliciju, i da će na vlasti ostati Renci, čime bi se zadržala politička stabilnost u tri najveće države članice.

- Evropa, kako dodaje, preplavljena je talasom populizma, koji dovodi u pitanje demokratske institucije i pravila, kao i evropski projekat, zbog čega raspad EU više nije samo naučna fantastika. Nakon mogućeg izbora Herta Vildersa u Holandiji, Le Penove u Francuskoj i 20 odsto AfD u Nemačkoj, kao i preuzimanja vlasti Bepea Grilja u Italiji možemo reći 'laku noć' evru i EU - upozorava Guzenbauer.

Nema vođstva

Transatlantski odnosi, kako smatra, biće vraćeni na nivou pre Drugog svetskog rata, a NATO, koje Tramp smatra prevaziđenim, nalazi se u krizi svrsishodnosti. Jasno je da idemo ka svetu bez vođstva, jer nema sile koja bi želela ili mogla da zauzme mesto SAD, naglašava Guzenbauer.

2024 © - Vesti online