Četvrtak 24.06.2010.
09:24 >> 10:43h
Danas.rs

Šarančić ostaje bez imovine?

Milanko Šarančić

"Država će na taj način pokušati da umanji štetu koja je načinjena Železnicama u samom postupku zaključivanja spornog ugovora", rekao je Homen Tanjugu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno završilo finansijsku istragu protiv Šarančića, članova njegove porodice i svih iz tog javnog preduzeća koji su poslovno bili vezani s njim ili se sumnja da su zajedno učestvovali u nelegalnim poslovima.


Među imovinom koja će najverovatnije biti oduzeta je i službeni stan od 108 kvadratnih metara na Vračaru, koji je Šarančić otkupio pod izuzetno povoljnim uslovima.


Takođe, među imovinom koja je ispitivana su i preduzeća "Vagonka“, "Lokomotiva“ i "Specijalna vozila“, koja su bila u sastavu Mašinske industrije Niš, za koja se sumnja da su kupljena novcem stečenim zloupotrebama. SBPOK i Tužilaštvo za organizovani kriminal su u cilju pribavljanja činjenica i dokaza u ovom slučaju intenzivno sarađivali sa italijanskim istražnim organima, MUP Slovenije i policijom Švedske.

Šarančićev rođeni brat Obrad uhapšen je prošle godine, zajedno sa još sedam osoba, zbog sumnji da su naplatom falsifikovanih faktura o odmorima radnika teško oštetili "Želvoz“ i "Želturist“.

Grupa je osumnjičena da je 2006. i 2007. kada je na čelu javnog preduzeća bio Milanko Šarančić, falsifikovala poslovnu dokumentaciju i da su u poslovnim knjigama prikazivali da radnici "Želvoza“ i "Želtursa“ odlaze na rekreativne odmore u hotele u Vrnjačkoj Banji i Goču koji su vlasništvo Šarančićevih firmi "Anisa“ i "Beli bor“. Takođe se sumnjiče i da su u poslovnim knjigama zavodili da radnike šalju na letovanja u Grčku, Tursku i Bugarsku.

Istragu protiv bivšeg direktora "Železnica“ vodio je UBPOK od 2005. godine. Šarančić je postavljen na čelo "Železnica Srbije“ kao kadar Nove Srbije i blizak je prijatelj Velimira Ilića, bivšeg ministra za kapitalne investicije.

2024 © - Vesti online