Četvrtak 24.06.2010.
07:57
Vestionline

Hrvatski desničari traže zabranu srpske stranke

Ova desničarska partija svoj predlog zasniva na 86. članu Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koji to dozvoljava Državnom tužilaštvu.

Kako piše "Večernji list", HSP svoj zahtev obrazlaže činjenicom da je SDSS, kako su naveli, "nastao udruživanjem Samostalne srpske stranke i Srpske demokratske stranke čiji su članovi na okupiranom području Hrvatske organizovali i sprovodili etničko čišćenje Hrvata i narušavali ustavni integritet Hrvatske čime su se te stranke svrstale u kriminalne organizacije".

Petar Macut, potpredsednik HSP u Vukovaru tvrdi da hrvatski zakon o amnestiji obuhvata samo osobe, a ne i organizacije i na osnovu takvog tumačenja zakona od Državnog tužilaštva traže zabranu rada SDSS-a.

SDSS je daleko najjača srpska partija s tri poslanika u parlamentu, šest zamenika župana, sedam zamenika gradonačelnika, 15 načelnika opština i 27 zamenika načelnika opština, kao i s preko 230 većnika u većima i skupštinama organa lokalne i regionalne samouprave.

HSP u parlamentu ima samo jednog poslanika - šefa stranke Danijela Srba koji se više puta "proslavio" antisrpskim ispadima. 

Zvaničnih reagovanja na ovaj zahtev za sada nema.

2024 © - Vesti online