Nedelja 22.01.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti

Drvengrad kao Nojeva barka

Tanjug
Osnivač Kustendorfa Emir Kusturica

I ne samo to. Pružila im se jedinstvena prilika da uče od velikih i priznatih umetnika svetskog renomea kao što su filipinski reditelj Lav Dijaz, srpski scenarista Gordan Mihić, finski autor Anti Jokinen... Ovo će za mlade autore biti vetar u leđa za njihov budući stvaralački rad.

Po oceni onih koji su prethodnih dana uživali filmovima u bajkovitom i snegom okovanom Drvengradu, najjači utisak upravo završenog festivala je premijera filma "Na Mliječnom putu" Emira Kusturice. Bilo je suza u dvorani "Prokleta avlija", a zbog velikog interesovanja publike umesto jedne održane su dve projekcije filma.

- Živimo u vremenu kad se filmovi gledaju na mobilnom telefonu, internetu, a sve ređe na način na koji ste vi danas gledali - u bioskopu. Možete li da zamislite šta je značilo čekati sunce četiri godine u zemlji gde sunce nije česta pojava. Jedne godine sunce se nije uopšte pojavilo u Trebinju - rekao je Kusturica, pričajući o snimanju filma "Na Mliječnom putu".

Muzički program

U muzičkom delu programa 10. Kustendorfa nastupili su Kusturica sa No smoking orkestrom, Novosadski big-bend, mongolski trubač Adam Stinga, kao i bluz kraljica Ana Popović, koja je oduševila publiku na koncertu u sali "Prokleta avlija". Domaćini i gosti imali su priliku da uživaju i u svirci benda Van Gog i argentinsko-kolumbijskog pank sastav Če Sudaka.

Festival je u četvrtak uveče i zvanično zatvorio Emir Kusturica, osnivač ove jedinstvene filmske smotre. Na ceremoniji zatvaranja u sali "Prokleta avlija" nastupilo je akademsko kulturno-umetničko društvo Svetozar Marković iz Kragujevca sa koreografijom "Tarantelo".

Opšti utisak je da je festival i ove godine bio uspešan, te su mnogi posetioci već najavili da će i iduće godine u januaru ponovo doći na Mokru Goru, jer je ovo festival koji se ne sme propustiti. I dok se euforija lagano stišava, Drvengrad poput grada iz najlepše bajke ponovo tone u svoj planinski, snežni mir sve do naredne godine i novih gostiju na Kustendorfu.

Zlatno jaje otišlo u Izrael

Nagrada Zlatno jaje za najbolji film festivala pripalo je izraelskom reditelju Mihaelu Alalu za filmu "Trn", Srebrno jaje je dodeljeno ostvarenju "Lulu u stvarnom životu" danske rediteljke Tone Otili, dok je Mateo Gariljo nagrađen Bronzanim jajetom za film "Niz grlo", snimljeno u švajcarsko-argentinskoj produkciji. Na jubilarnom, 10. Kustendorfu osnivač festivala Emir Kusturica ustanovio je i Nagradu za najpoetičniji film, a prva nagrada otišla je u ruke Nikolaja Todorova iz Bugarske za ostvarenje "Pre sna".

- U vreme promena filmskog jezika nastojali smo da budemo što bliži kompromisu između umetničkog i zabavnog filma. Ovaj festival je osnovan u periodu kad se film menjao i Kustendorf se trudio da prati i tehnološke promene i promene u filmskom jeziku. To se vidi i u ovogodišnjoj, do sada najboljoj, selekciji, jer ima širok dijapazon filmova, autore koji traže i nalaze nove izraze. Zato sam sa svojim prijateljima odlučio da dodelim nagradu za najpoetičniji film - rekao je Emir Kusturica na zatvaranju festivala.

2024 © - Vesti online