Nedelja 22.01.2017.
03:30
Vestionline

Ove namirnice možete jesti pre spavanja

pixabay.com
Namirnice za miran san...

Ovo je lista 7 namirnica koje možete jesti u bilo koje doba dana, a pogotovo pre spavanja.

 1. Trešnje

Ovo voće jedan je od retkih namirnica koje sadrže melatonin, hormon koji reguliše naš biološki sat. Tokom noći nas tera na spavanje, a nedostatak melatonina tokom dana dovodi u stanje "budnosti". Zbog toga se pre spavanja slobodno prepustite uživanju u trešnjama. 

2. Ćuretina

Sadrži aminokiselinu triptofan, zaslužnu za to što često zaspite ispred televizora. Triptofan uopšteno podstiče spavanje, pa je ćuretina dobar odabir namirnice koju možete pojesti pre spavanja. Uživajte u ćurećim prsima s povrćem ili sendviču s ćuretinom i pecivom sa žitaricama. 

3. Jasmin pirinač

Pirinač blagog orašastog ukusa iz tropskih područja nalazi se visoko na glikemijskom indeksu, što znači da se sporo vari i zbog toga se glukoza sporo ispušta u krvotok. Prema jednom istraživanju konzumiranje jasmin pirinča pre spavanja prepolovilo je vreme koje je ispitanicima bilo potrebno da zaspe. 

4. Žitarice sa složenim ugljenim hidratima

Namirnice pune jednostavnih ugljenih hidrata (keks i kolači) nisu dobar izbor jela pre spavanja, ali zato su žitarice sa složenim ugljenim hidratima pun pogodak. Ječam, heljda samo su neke od žitarica koje možete konzumirati, a odličan izbor su i pahuljice sa složenim ugljenim hidratima. Slobodno ih kombinujte s mlekom koje (poput ćuretine) sadrži triptofan i poboljšava san. 

5. Banane

U sebi imaju magnezijum i kalijum koji opušta mišiće, a sadrže i dobre uglene hidrate koji će vam pomoći da zaspite. 

6. Slatki krompir

Ova sjajna namirnica sadrži kompleksne ugljene hidrate koji podstiču san, kalijum koji opušta mišiće, niskokaloričan je i ne sadrži masti zbog čega je idealan za obrok pre spavanja. 

7. Čaj od valerijane 

Nije tajna da čaj od korena valerijane smiruje telo i um pa je zbog toga preporučljivo da se konzumira pre spavanja. Sjajno deluje na želudac i smiruje ga, opušta mišiće i pomaže kod glavobolje.

2024 © - Vesti online