Subota 21.01.2017.
12:31
b92.net, Vestionline

"Kraj globalnog vođstva SAD"

Reuters
Donald Tramp će vladati SAD-om kao biznismen, a ne političar
ReutersDonald Tramp će više biti biznismen nego političar u vođenju SAD-a

- SAD će ostati jedina supersila, koja raspolaže vojnim, ekonomskim, kao i kulturnim sredstvima moći, ali globalni konsenzus da je američko vođstvo dobro za stabilnost sveta i u interesu SAD nestaju - uveren je savetnik srpske vlade.

On je u autorskom tekstu objavljenom u dnevniku "Salcburger nahrihten" istakao da se obistinilo ono što su mnogi antiimperijalisti dugo želeli. 


Trampov zahtev "Amerika na prvom mestu" menja ulogu SAD u svetu, podvukao je Guzenbauer. 

- Vara se onaj koji veruje da će republikanski vođeni Senat i Kongres zaustaviti Trampa. Svi kritičari u obe kuće moraju više da strahuju za svoj reizbor nego što bi ograničili Trampa -uveren je austrijski političar koji smatra da će Tramp više delovati kao biznismen nego kao političar. 

Prema njegovom mišljenju SAD bi mogle da od moći koja je branila stabilnost i vrednosti postati ne tako bitan faktor u svetskoj politici, a zbog svoje veličine bi mogle postati i najveći izvor nesigurnosti. 

Transatlanstki odnosi, kako smatra, biće vraćeni na nivou pre Drugog svetskog rata, a NATO, koje Tramp smatra prevaziđenim, nalazi se u krizi svrsishodnosti. 

Jasno je da idemo ka svetu bez vodstva, jer nema sile koja bi želela ili mogla da zauzme mesto SAD, naglašava Guzenbauer. 

Evropa, kako dodaje, preplavljena je talasom populizma, koji dovodi u pitanje demokratske institucije i pravila, kao i evropski projekat, zbog čega raspad EU više nije samo naučna fantastika. 

- Nakon izbora Vildersa u Holandiji, Le Penove u Francuskoj i 20 odsto AfD u Nemačkoj, kao i preuzimanja vlasti od strane Bepad Grila u Italiji možemo reći 'laku noć' evru i EU - upozorava Guzenbauer. 

Istovremeno, on izražava uverenje da Evropa "neće pasti", da Fijon može pobediti u Francuskoj, nemačka nastaviti veliku koaliciju, i da će na vlasti ostati Renci, čime bi se zadržala politička stabilnost u tri najveće države članice.

2024 © - Vesti online