Sreda 23.06.2010.
20:46
Vestionline

Odluka o Narodnoj banci Srbije u utorak

Poslanici su tu sednicu, na čijem su dnevnom redu šest zakonskih predloga i dve odluke, započeli 7. juna. Pored predloženih izmena i dopuna Zakona o NBS, na dnevnom redu sednice su i zakonski predlozi o elektronskim komunikacijama, o sudskim veštacima, o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, dve odluke koje se odnose na učešće pripadnika Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2010. godini.


Poslanici opozicije, tokom pretresa amandmana o zakonskom predlogu o izmenama i dopunama Zakona o NBS, ponovili su da će nova rešenja omogućiti politizaciju te institucije, dok je guverner u ostavci Radovan Jelašić, odbacujući te primedbe, ocenio da predloženi zakon predstavlja značajno unapređenje kada je u pitanju nezavisnost i samostalnost NBS.


Opozicija je raspravu u pojedinostima iskoristila i za kritiku rada NBS i Jelašića, te zahtevala od njega da obelodani razloge zbog kojih je podneo ostavku na funkciju guvernera.


Tako su SRS i SNS kritikovale rad NBS u pogledu politike kursa dinara, kreditne politike, kamata, dok je LDP navela da je guverner bio "komentator ekonomske politike", da nije preduzeo ništa kako bi bio promenjen tok ekonomske politike i da je sa funkcije guvernera "otišao u tišini".

2024 © - Vesti online