Petak 20.01.2017.
17:36
Tanjug

Drašković: Dačić provocira Crnu Goru po nalozima iz Moskve

Medija centar Beograd
Opleo po ministru spoljnih poslova Srbije: Vuk Drašković

Komentarišući poslednje izjave Dačića na račun Crne Gore, te da bi Srbija u budućnosti mogla da glasa protiv interesa Podgorice, Drašković je rekao da je izvesno "da naloge za neshvatljive izjave, provociranja Crne Gore i pokušaja da se unazade odnosi dve zemlje, šef srpske diplomatije ne dobija od predsednika svoje Vlade".

Čije stavove Dačić iznosi?

- Jer je njegov odnos prema Crnoj Gori dijametralno suprotan onome što govori Ivica Dačić. Mislim da on naloge dobija direktno iz Moskve, i pri tom ne mislim da ih dobija od zvanične Moskve, već od snaga koje nisu za potcenjivanje, a to je koalicija nostalgičara za imperijalnim Sovjetskim savezom - kazao je Drašković za Radio Crne Gore. 

Lider SPO je rekao i da naloge od Vlade Srbije ne dobijaju ni neki koalicioni partneri Vučićeve stranke, "koji izjavljuju sulude stvari o ugroženosti Srba u Crnoj Gori". 

- Ako vi izgovarate da Crnogorci ugrožavaju Srbe, vi izgovarate jednu besmislicu. I to nije ono što je najstrašnije, a Dačić je otišao korak dalje, pa je rekao nešto što nisam mogao da verujem, da on hipotetički razmišlja da se na teritoriji Crne Gore stvori nezavisna država Srba, znači da se Donbas preseli ovamo. Nadam se da će proći talas tog nerazuma - rekao je Drašković. 

Povratak u '90-te

Ocenjujući da smo svedoci dramatičnog pogoršanja odnosa u regionu, Drašković je rekao da se "mentalno vraćamo u tragične devedesete". 

U nemogućnosti da, kako je rekao, otvaramo evropska poglavlja pet, 17, 31 ili 34, ovde se "otvaraju poglavlja 1990, 1991". Tako je, podseća Drašković, predsednik Srbije Tomislav Nikolić nedavno najavio "otvaranje ratnog poglavlja 1992". 

Smatra da propagatori rata i mržnje sada "jašu pomamno" i propagiraju ono što se čak i Vojislav Šešelj ustručava da kaže. 

- A to je da bi trebalo razbiti BiH, Republiku Srpsku, Srbiju i Kosovo pripojiti Srbiji. Od ovakve propagande najviše štete ima Srbija - kazao je Drašković. 

Istakao je i da dejtonska Bosna i Hercegovina nikad nije zaživela, te da priča o tome da se ona može mirno raspasti vodi "u isti onaj mirni put koji nam se desio 1992. godine".

2020 © - Vesti online