Petak 20.01.2017.
15:58
Vestionline, Tanjug

Poruka iz Davosa: SAD neće biti lider već prepreka, spremite se!

Reuters
Ne treba kriviti globalizaciju za sve probleme u svetu: Davos

To su poručili su globalni lideri sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

- Zaista moramo da se pripremimo za jedan dosta drugačiji svet u kom će Amerika, umesto da bude lider u trgovini, postati na izvestan način najveća prepreka trgovini -  izjavio je Kišore Mahbubani, dekan singapurske škole "Li Kuan Jev" za javne politike, a prenosi agencija Frans pres. 

On je pohvalio govor kineskog predsednika Si Đinpinga u Davosu, u kom je poručio da ne treba kriviti globalizaciju za sve probleme u svetu ili posezati za protekcionističkim merama. 

- To je neverovatno. U prošlosti su američki predsednici uglavnom imali ovakve govore. Sada je predsednik Kine taj koji šalje takvu poruku - rekao je Mahbubani. 


Malezijski ministar trgovine Mustapa Muhamed je rekao da bi se u slučaju ukidanja TPP-a, države založile za alternativne trgovinske sporazume u okviru Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP). 

O tom trgovinskom sporazumu trenutno pregovara 16 država, od kojih su deset članice Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN), a ostale su vodeći regionalni trgovinski partneri poput Kine, Japana, Južne Koreje, Australije, Novog Zelanda i Indije.

2024 © - Vesti online