Subota 21.01.2017.
04:30
telegraf.rs, Vestionline

Šokiraće vas sastojci koje svakodnevno jedemo u normalnoj hrani, a da o tome nemamo pojma

pixabay.com
Kada pročitate šta sve sadrže pojedine namirnice sigurno se nećete vraćati nekim od njih

Govedina ili svinjetina u jogurtu

Mnoge vrste jogurta, pogotovo oni sa manje masti, sadrže želatin. On se obično sastoji od tetiva, ligamenata i kostiju svinja i krava, koji su prokuvani u vodi. Ovakav želatin je bogat kolagenom, pa se često može naći i u nekim poslasticama, piše Daily Mail.

Kosti u šećeru

Ukoliko šećer nema prirodnu belinu, neki proizvođači dodaju ugljenisane kosti životinja, nazivajući ih prirodnim ugljenikom, da bi dobili željenu boju.

Morski plodovi u bananama

Banane mogu da budu prskane pesticidima koji sadrže supstance životinjskog porekla, a najčešće u sebi imaju ljušture škampa i kraba.

Svinjska mast u pilećim batacima

Ako pročitate dobro deklaraciju, možete uveideti da na skoro svakom pakovanju pilećih bataka pise da sadrže obrise svinjske masti. Ovo je važno za ljude različitih veroispovesti, kao i za mnoge bolesnike koji imaju preciziran režim ishrane.

Bube u obojenim slatkišima

Skoro svi dezerti koji su obojeni prirodnom crvenom bojom imaju u sebi sastojake životinjskog porekla. Njalepša crvena boja se dobija kada se insekti prokuvaju sa natrijum karbonatom.

Delovi dabra u sladoledu

Neki sladoledi sadrže kastoreum, mirišljavu izlučevinu želzde koja se nalazi iznad dabrovog analnog otvora. Najčešće se može sresti u sastavu sladoleda od vanile i maline.

Ljudske dlake u hlebu

Neki hlebovi i paste sadrže L-cistein da bi im se produžio rok trajanja. L-cistein je aminokiselina koja se nalazi u ljudskom telu, a najlakše se izdvaja iz dlake kose.

Ose u smokvama

Ose se često hrane sokom mladih polodva smokvi, pa se zavuku u samo voćke i često tamo uginu. Gotovo je nemoguće primetiti mrtve ose u smokvama, a postoji i tvrdnja da su one zdrave, jer sadrže proteine.

2024 © - Vesti online