Sreda 23.06.2010.
17:22
Vestionline

Prvi Beogradski internacionalni tango maraton 26. juna

Domaćin Tango maratona je Luka Beograd koja je kao i TOB prepoznala potencijal beogradske tango scene kao deo siti brejk (city break) ponude Beograda, podršku pozicioniranja grada na svetskoj mapi tango destinacija i kao deo programa proslave Dana Dunava.


Prema rečima direktorke TOB Jasne Dimitrijević, ideja o Beogradskom tango maratonu potekla je na međunarodnom sajmu turizma u Oslu gde je najviše pitanja bilo da li se u Beogradu pleše tango.

Foto: arhiva


"Tango danas okuplja veliki broj pristalica, postao je globalni fenomen zbog koga oni koji plešu i vole tango putuju Evropom, obilaze destinacije širom sveta", kazala je Dimitrijević i dodala da beogradska tango scena ima energiju i dovoljan broj plesača da se može smatrati dostojnim kandidatom za prestonicu tanga u ovom delu Evrope.

Predsednik Tango saveza Srbije Miša Plavšić najavio je da će na maraton doći više od 200 igrača iz Beograda, Kraljeva, Niša i iz zemalja u okruženju.

Besplatni časovi tanga za posetioce


Plesni ansambl Tango saveza Srbije izvešće scenske koreografije "Zoro Gris", "Tu Corazon", "Amor y Celos" a beplatne časove tanga za posetioce održaće instruktori iz 4 kluba: Tango Magia, Koloseum, Tango Natural i Aster.


"Program na palatou Savskog pristaništa počinje u 19 sati muzičkim blokom popularnih tango numera u kome će kompozitor i violinistkinja Sonja Kalajić, naš dugogodisnji član neke izvesti na testeri, što će biti iznenađenje ne samo za publiku nego i za nas", kazao je Plavšić, dodavši da će igranka potrajati do jutra.


Testera kao muzički instrument svira se u svetu decenijama a Kalajić je naučila da svira u prestonici tanga Argentini na dvogodišnjem usavršavanju. Kako je kazala na otvaranju tango maratona sa gitaristom Slobodanom Milivojevićem i pijanistkinjom Vanjuškom Martinović izvešće obradu kompozicije "Tango za jednu glavu".


"Nije ništa opasno, ovo je kompozicija o čoveku koji je sve izgubio jer se kladio na trkama na konja koji je izgubio 'za glavu'", kazala je Kalajić, prvi srpski izvođač na testeri.

2024 © - Vesti online