Petak 20.01.2017.
18:01
Z. M. - Vesti

Karađorđevići plivali do krsta

Tanjug
Plivanje za Časni krst

Vejavica, niska temperatura i Dunav zaleđen na mnogim mestima nisu sprečili 12 podvižnika da uskoče u reku u čast Hristovog krštenja. Temperatura vode je bila plus jedan stepen.
Predsednik Kraljevskog reda vitezova Hadži Zoran Mrđenović izdao je komandu "U ime Boga, sad", i Karađorđevići su prvi uskočili u vodu. Kao pravi princ i vitez, iskusni Đorđe kome je ovo četvrto plivanje sačekao je princezu Felon, pa su zajedno stigli do krsta. Nakon toga u vodu je uletelo još deset vitezova. Svim plivačima podršku je s obale dala princeza Ljubica, supruga princa Mihajla, a takmičenja nije bilo jer je cilj zajedništvo.

Plivalo se i širom Srbije. Na Vojšansko-bagrdanskom jezeru u Svilajncu, u ledom okovanoj Velikoj Moravi u Ćupriji, bazenu u Prokuplju, Zapadnoj Moravi u Čačku, gde je do krsta po drugi put doplivao Anđelko Kovačević...

Među 52 Užičanina koji su se odvažili da zaplivaju u ledenoj Đetinji do Časnog krsta stigao je najmlađi, gimnazijalac Dragan Matić.

Veselo je bilo u Jagodini gde je u porti Saborne crkve postavljeno je pet burdi sa po 500 litara bogojavljenske vodice. Sveštenici su naručili i vatrogasnu cistenu sa 7.000 litara. Vodu je osveštao je sveštenik koji se popeo na kamion, a vernici su za sat vremena ispraznili burad i cisternu.

Vodica osvećena u Hanoveru

Bogojavljenje je u hramu Svetoga Save u Hanoveru obeleženo molitvom i osvećenjem vodice. Liturgiju je služio i vodu osvetio prota Milan Pejić.
Uz bogojavljensku vodicu vodicu vezana su mnoga verovanja, a pre svega njeno blagotvorno delovanje pri lečenju svih bolesti. Neki vernici su osvećenu vodicu pili već u hramu, a mnogi su je poneli i za one koji zbog hladnoće, bolesti ili posla nisu mogli da dođu.

2024 © - Vesti online