Sreda 23.06.2010.
16:20
Tanjug

Srbija i Libija potpisale vojni sporazum

Šutanovac je rekao da Srbija i Libija imaju velike mogućnosti za saradnju i da potpisivanje ovog sporazuma predstavlja početak nove ere odnosa između dve države.


"Sama činjenica da sam kao ministar odbrane na čelu delegacije koja prvi put posle 25 godina boravi u poseti Libiji a na osnovu dogovora predsednika Srbije BorisaTadića i lidera Revolucije Moamera Gadafija, govori da je ova poseta od izuzetne važnosti", rekao je Šutanovac.

 

 


Ministar odbrane Srbije istakao je da su Libija i Srbija i u najtežim situacijama u kojima su bile dve države i njihovi narodi, sarađivale na visokom nivou.


Sporazuma otvara nove mogućnosti u vojno-tehničkoj saradnji, a njime su predviđene mogućnosti za saradnju u oblasti vojnog školstva i zdravstva, i na vojno-tehničkom nivou.


"Ubeđeni smo da će ovim sporazumom za obe strane biti omoguđen razvoj određenog naoružanja i vojne opreme", rekao je Šutanovac i naglasio da se na osnovu sporazuma očekuje da velika grupa oficira i kadeta libijske armije dođe na školovanje u Srbiju.


Šutanovac je istakao da je "ovo samo početak, jer smo ubeđeni da Libija i Srbija imaju veoma velike mogućnosti za saradnju".

Usavršavanje libijskih kadeta i oficira

 

Dve strane su prepoznale mogućnosti za usavršavanje i školovanje libijskih kadeta i oficira na Vojnoj akademiji i VMA a među temama razgovora dve delegacije bilo je reči i o remontu i modernizaciji libijske tehnike, naoružanja i plovnih sredstava.


On je dodao da će sa libijskim premijerom razgovarati o mogućnostima za saradnju i u oblasti železnica, ali i plasmana poljoprivrednih proizvoda na tržište Libije.

General DŽaber je istakao da se, prema svim standardima, poseta srpske delegacije može smatrati jako uspešnom, objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane Srbije.


"Poseta srpskog ministra odbrane usledila je na osnovu susreta lidera Revolucije Gadafija i predsednika Srbije Tadića i ona otvara nova vrata između dve strane za saradnju na vojnom planu", rekao je DŽaber.


On je naglasio da su, "ulažući veliki trud, dve strane uspele da dogovore dokumenta koja predviđaju široku vojno-tehničku saradnju i otvaraju prostor obema stranama da razvijaju sve oblike saradnje koje smataraju korisnom".


Libijski ministar odbrane istakao je da potpisani sporazum potvrđuje i istorijske odnose koji povezuju Srbiju i Veliku DŽamahiriju.


Prema njegovim rečima, postojanje takvih odnosa obavezuje dve države da nastave u istom pravcu i da što je moguće više razvijaju dobre i svestrane odnose između oružanih snaga Srbije i naoružanog naroda Velike Džamahirije.


Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji Srbije i Libije previđa mogućnosti da dva ministarstva odbrane sarađuju na obnovi vojne bolnice u Libiji i razmeni stručnjaka dve zemlje, kao i lečenju najtežih pacijenata iz Libije na VMA u Beogradu.

2024 © - Vesti online