Četvrtak 19.01.2017.
11:55
M. Topalović - Vesti

Srbin oživljava baskijski duh

facebook. com
Krenuo sa mrtve tačke: Predrag Vasiljević, trener Osasune

Srbija se ponovo diči trenerom u Primeri. Pomalo neočekivano kormilo Osasune iz Pamplone preuzeo je Petar Vasiljević, bivši fudbaler Partizana. Dva puta je bio član Osasune za igračkih dana. U međuvremenu okušao se u Albaseteu, nemačkom Alenu i Obiliću. Vasiljević ima sjajne reference. Poseduje profi trenersku licencu, a u klubu iz Baskije bio je trener mlađih kategorija i sportski direktor. Kada je postalo evidentno da poznati Hoakin Kaparos, znanjem i iskustvom, ne donosi pomak sa poslednjeg mesta, predsednik Luis Sabalza povukao je očekivan potez. Smenio je Kaparosa.
Iako su mnogi očekivali neko zvučno ime u Papmloni su se odlučili za stručnjaka koji najbolje poznaje situaciju u klubu. Osasuna je letos izborila povratak u elitu, ali od starta je bilo dosta problema.
Vasiljević je dobitovao u burnom meču protiv Valensije. Kod 2:3 gosti su imali penal, ali Pareho nije bio precizan. U nadoknadi vremena usledilo je izjednačenje. Bod je osvojen i na sledećoj utakmici. Derbi začelja u Granadi okončan je rezultatom 1:1.
- Ponosan sam na reakciju igrača na dve poslednje utakmice, kaže Vasiljević, Protiv Valensije moral je bio na zaista visokom nivou i zasluženo smo osvojili bod. U Granadi nisu pali posle izjednačujućeg gola tako da sa dodatnim elanom nastavljamo da radimo. Podigli smo nivo agresivnosti što je bio osnovni preduslov da se ozbiljnije uhvatimo u koštac sa protivnicima. Sjajno smo trčali i u samom finišu što je novi kvalitet.
Da li ostaje žal zbog propuštene prilike da se zabeleži pobeda?
- Svakako, pošto smo u poslednjem minutu imali veliku šansu da osvojimo tri boda što bi nam dalo dodatnu snagu. Očekuju nas teške utakmice protiv Sevilje, Malage, Sosijedada, Reala i Selte. Ali, nema predaje. Liga je duga i iziskuje veliki napor i odricanje.
Osasuna (u prevodu sa baskijskog zdravlje) oduvek se oslanjala na svoju školu fudbala. Najveći uspeh ostvarila je 2005. plasmanom u finale Kupa kralja, ali je Betis pobedio posle produžetaka sa 2:1. Trenutno je odbrana slabiji deo tima, a već su sva tri golmaan dobijala šansu. Baskijci imaju sedam bodova manje od mesta koje vodi u spasonosnu luku. Zabeležili su samo jednu pobedu. Hitno moraju da poprave igre na El Sadaru gde su tri puta remizirali i doživeli šest poraza! Sa gostovanja su doneli duplo više bodova!
- Nemam baš puno poverenja u ekipu Osasune, tvrdi Srđan Bajčetić, bivši igrač Crvene zvezde koji dugo živi u Španiji i radi sa mlađim kategorijama u Vigu, ali i pri FSS, Jedina prednost je što Peđa odlično poznaje klub, igrače, navijače i mentalitet koji vlada u tom delu Španije.  Ekipa je u odnosu na prošlu godinu doživela malo kvalitativnih promena, a ogromna je razlika u kvalitetu između Primere i Segunde. Tako da su, što se tiče igračkog kadra, jedna su od najslabijih ekipa u Primeri. Ako se značajno ne pojačaju u ovom prelaznom roku biće vrlo teško da se spasu.
Osasuna nije poznata po ulaganju već formiranju igrača?

facebook. com
Zajedno u Španiju: Srđan Bajčetić

- Takva je sudbina takozvanih "malih" klubova. U svakom slučaju vrlo sam zadovoljan što je Vasiljević dobio šansu. Bilo je krajnje vreme da neko sa naših prostora  ponovo radi u najvišem španskom rangu. Pogotovo me raduje što je to Vasiljević. Otkriću vam malu tajnu. Istim avionom smo iz Beograda odleteli na Iberijsko poluostrvo 1994. On je potpisao za Osasunu, a moja malenkost za Seltu. Eto i to nas na neki način vezuje.


Neminovna smena

Jovan Stanković, legendarni fudbaler Majorke iz trofejnog perioda, pomno prati zbivanja u Španiji gde provodi svaki slobodan trenutak.
-Posle brojnih neuspeha smena trenera bila je neminovna. U Pamploni su smatrali da je Vasiljević najbolje rešenje jer poznaje igrače.

facebook. com
Podrška u teškoj situaciji: Jovan Stanković

Šanse za opstanak?
-Objektivno male. Imaju veliki zaostatak, Vasiljević nema trenersko iskustvo i po mom mišljenju već su ispali. Mada, nikad se ne zna. Ima moju podršku.
Ima li Vasiljević neke prednosti?
-Dugo je u Španiji, a čim su mu dali šansu znači da ga cene i veruju u njegov rad. Ima veliku odgovornost pošto je Osasuna klub sa tradicijom.

Srpski šmek
Pored Vasiljevića boje Osasune branilo je još nekoliko Srba. najpoznatiji je Savo Milošević, a tradiciju Partizanovaca upotpunili su Predrag Spasić, Dejan Marković i Goran Stevanović. Poslednji je bio Zvezdaš Dejan Lekić, a pre njega Risto Vidaković.

Kodro uz Čaušića
Osasuna je klub koji ima najmanje stranaca u Primeri. Trenutno su na spisku samo četiri uvezena udbalera. uz našeg Gorana Čaušića, tu su Bonin (Dominikanska Republika), Francuz Rivije pozajmljen od Njukasla i njegov zemljak Digar. Bosanac Kenan Kodro (23), sin slavnog golgetera Meha Kodra, ima španski pasoš pošto je rođen u San Sebastijanu dok je nejgov otac igrao za Real Sosijedad.

2024 © - Vesti online