Sreda 18.01.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Trampov šamar Merkelovoj

Reuters
Netaktičan i svadljiv: Donald Tramp

Nemačka kancelarka Angela Merkel je intervju pročitala sa interesovanjem, kako je rekao njen portparol Štefen Zajbert. Kancelarka je posle susreta sa novozelandskim premijerom Bilom Englišem odreagovala na Trampove izjave rečima "da će se založiti za intenzivnu saradnju unutar EU".

- Mislim da mi Evropljani našu sudbinu držimo u svojim rukama. Založiću se za to da 27 država članica intenzivno sarađuju okrenute ka budućnosti - rekla je ona.

Ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je zabrinuto reagovao na Trampovu kritiku NATO-a.

- Moramo da sagledamo šta iz toga sledi za američku politiku -prokomentarisao je Štajnmajer.
Urednik "Velta" Ulf Pošart je prokomentarisao da je Tramp jasno stavio do znanja da "moramo da se iselimo iz udobnog 'hotela Mama' u liku SAD - ekonomski i odbrambeno-politički".

Magazin "Špigl" je naslovio svoje izdanje "Tramp se kladi na kraj EU". Nemački mediji osećaju i da je Tramp pretnja za nemačku auto-industriju.

Odriče se prijatelja

Londonski "Fajnenšel tajms" tumači da SAD nemaju bolje prijatelje od Evropljana. "Zašto se Tramp odriče te strateške pozicije, nije jasno. On bi mogao Evropu kao beznadežnu i u padu da posmatra kao partnera niže vrednosti. Možda želi da Rusiju jače integriše, tako da se globalna ravnoteža nagne na štetu Kine."

Francuski "Figaro" je prokomentarisao da je "pretnja Tramp" za Evropu samo odraz naše sopstvene nemoći.

"Umesto da se glasno protestuje, otrežnjenje bi bilo poželjno. Moramo zaista da uzmemo našu sudbinu u svoje ruke i da zajednički odgovorimo na velike teme, umesto da se gubimo u mikropropisima", sugeriše ovaj dnevnik. Takođe, pariski "La kroa" tumači nastup budućeg američkog predsednika Donalda Trampa kao "elektrošok za Evropu".

On bi da mu se titra

Prednost njegovog otvorenog govora je da države članice EU obavezuje da donesu jasnu odluku: "Ili će jedna po jedna ići i ugađati šefu SAD, ili će zbiti redove kako bi imale težinu u međunarodnim odnosima sa Vašingtonom, Pekingom ili Moskvom", ocenjuju nemački novinari.

2024 © - Vesti online