Sreda 18.01.2017.
10:22
Vestionline, b9.net

Švedska hitna pomoć vam gasi muziku u kolima

pixabay.com
Uspostavlja se signal između bilo kog uređaja u kolima 

Za razliku od mitskog "švedskog TV detektora", tim mladih naučnika, studenata Kraljevskog instituta KTH razvili su funkcionalan uređaj koji "zauzima" širok spektar frekvencija i šalje glasovno upozorenje kroz radio uređaje u vozilima u blizini, kao i tekstualnu RDS poruku koja se ispisuje na displeju. 

Signal prekida i veze ostvarene preko blutut tehnologije između bilo kog muzičkog uređaja i ozvučenja u kolima. 

- Vozači obično imaju samo nekoliko sekundi da odreaguju i da se sklone, dok je optimalno vreme 10 do 15 sekundi - kaže jedan od autora projekta Mikael Edberg. 

Mladi naučnik kaže da podaci pokazuju da je sve više vozača koji zbog preglasne muzike ne reaguju na zvučne signale ambulantnih kola i da je zbog toga na putevima i više stresa. 

- Želimo da privučemo njihovu pažnju mnogo ranije nego sada, to smanjuje i stres koji dodatno ugrožava bezbednost. Sistem ima tri funkcije - olakšava posao hitnim službama, povećava bezbednost na putu i poboljšava uslove u saobraćaju za ranjive kategorije - kaže Ernberg. 

Sistem u zavisnosti od gustine saobraćaja prilagođava koliko daleko šalje svoju poruku. 

Osim Hitne pomoći, sistem će u pilot fazi koristiti i neka vatrogasna vozila u Stokholmu, a ukoliko se pokažu rezultati, plan je da se njegova upotreba raširi po celoj zemlji.

2024 © - Vesti online