Utorak 17.01.2017.
20:45
mondo.rs, Vestionline

Strašni Tor: Ruska raketa smrt za NATO (VIDEO)

Youtube/TLC Reporter

Snimak, objavljen na Youtube kanalu Ministarstva odbrane Rusije, pokazuje ruske vojnike u belim kamuflažnim uniformama za sneg kako ispaljuju rakete sistema Tor, projektovanog za zaštitu objekata od raketnih napada, javlja britanski tabloid "Dejli mejl".

Tor, međutim, u ratu može da se koristi i protiv antitenkovskih projektila i da neutrališe američke laserski vođene bombe Pejvvej, poznate kao "ubice bunkera", kojima su Amerikanci gađali položaje u Avganistanu i Iraku.

Rusi tvrde da rakete Tor, koje su trenutno raspoređene u Belorusiji nedaleko od granice sa Poljskom, dostižu preciznost od 80 odsto. Projektili se proizvode u fabrici Iževsk, u vlasništvu ruske državne kompanije Almaz-Antej.

Tor je zamena za istoimeni sistem iz sovjetskog doba, koji je razvijen 1975. godine i projektovan je za obaranje NATO krstrećih raketa. Rusi su prodali određen broj starih sistema Tor Iranu, Egiptu, Venecueli i Grčkoj, koja je članica NATO.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uložio je milijarde u modernizaciju vojske poslednjih godina, posle izbijanja "zamrznutog novog hladnog rata" sa Amerikom, pod vlašću administracije predsednika Baraka Obame, i američkih NATO saveznika, naročito Poljske i baltičkih država.

2024 © - Vesti online