Utorak 17.01.2017.
16:12
Tanjug, Vestionline

Ustaše provociraju: "Za dom spremni" širom Hrvatske

Twitter/Jadovno1941
Prvo Jasenovac, a onda ostali gradovi: Tabla sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni"

Premijer Andrej Plenković najavio je ranije, nakon postavljanja takve spomen ploče u Jasenovcu, da će Vlada Hrvaske predložiti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sistema.

Kako piše zagrebački Večernji list, spomen ploča će biti potom postavljena u Sesvetama, u spomen na zamenika predsednika desničarske Hrvatske stranke prava i ratnog načelnika Štaba HOS-a Antu Paradžika, koji je ubijen u septembru 1991, a čija smrt, kako se navodi, do danas nije rasvetljena.

List piše da će spomen ploče HOS-a uskoro nicati i na hrvatskom jugu, u okolini Splita, zapravo, kako se navodi, širom Hrvatske.

- Za sada odajemo počast saborcima poginulim u odbrani Vukovara, a jednog dana možda i svih nekoliko stotina naših junaka. Intencija je u svim gradovima i većim mestima postaviti barem po jednu ploču - rekao je za Večernji Damir Markuš Kutina, dobrovoljac HOS-a i jedan od inicijatora ove inicijative u kojoj on ne vidi ništa sporno.

Ističe da njihovo udruženje sa svim obeležjima pa i pozdravom "Za dom spremni" priznaju statuti državne uprave i prepoznaje Zakon o pravima hrvatskih veterana te da je Zajednica udruženja dobrovoljaca HOS-a još 2006. primljena u članstvo Svetske veteranske federacije.

- Uprkos svim bezrazložnim napadima na dobrovoljce HOS-a, mi samo želimo da pokažemo da su za domovinu svoje živote dali njeni najbolji sinovi - rekao je Markuš.

Upitan šta očekuje od vladine komisije, Markuš kaže da se raduju tome jer žele da konačno reše sve nesuglasice.

- Nadamo se da će u komisiji biti mesta za ljude poput dr. Josipa Jurčevića koji dobro zna sve naše argumente. Kažu za nas da smo "moderne ustaše", to su gluposti. Mi ne želimo poveznice s Drugim svetskim ratom, osnov nam je jedino Domovinski rat - rekao je ovaj dobrovoljac HOS-a.

2024 © - Vesti online