Utorak 17.01.2017.
14:24
Vestionline

"EU zbog svojih hirova stvara BiH koju Srbi neće"

Tanjug
Republika Srpska mora da ima specifična prava u BiH

Ona je u kolumni za pariski list "Bulevar Volter" istakla da bi Republika Srpska trebalo da ima specifična prava.

Bildova ocenjuje da je mir "malo okrnjen" rastom islamizma na hrvatsko-muslimanskoj strani. Kako kaže, nove džamije niču kao gljive, finansirane od vanevropskih zemalja koje se nadaju da će islamska zemlja doživeti budućnost u BiH.

Prema njenim rečima, Turska, Katar i Saudijska Arabija žele da reislamizuju BiH, a džihadistički kampovi postoje u Federaciji BiH, ojačani borcima pristiglim sa Bliskog istoka.

Bildova je navela da EU neće moći da zatvori oči pred ovom opasnosti jer BiH posledično postaje "potencijalna ploha" za trgovinu oružjem i ljudima u Evropi.

Prema njenom mišljenju, EU i SAD su dugo loše reagovale u nekadašnjoj Jugoslaviji, zbog čega bi Francuska trebalo da "odigra" ulogu ključnog moderatora.

- Zaštititi mir ne podrazumeva zatvoriti oči. Zagovaram ideju da Francuska bude politički motor i snaga ravnoteže - zaključila je Bilde.

Prema njenom mišljenju, balkanske zemlje su izašle iz dugog dramatičnog rata, ali mir još nije definitivno zagarantovan i na tu temu posebno je osetljiva BiH, te da je uloga odgovornih evropskih političara da učine sve da se izbegne ponovni sukob.

- To bi trebalo učiniti ne samo za našu decu, nego i balkansku. Moje načelo je - nikada više bratoubilački rat u Evropi! - navela je Bilde i dodala da tenzije ipak postoje, i to konkretno u BiH.

2024 © - Vesti online