Utorak 17.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Dvojac bez šanse u trci s Vučićem?

Tanjug
Neizvesno: Vuk Jeremić sa Sandom Rašković Ivić i Zdravkom Ponošem

- Biće još kandidata opozicije, ali Jeremić i Janković realno oslikavaju dve strane opozicione medalje. Prvi građanskog krila, a drugi konzervativnog u kojem je više partija, tako da neka istraživanja pokazuju da Jeremić ima više šansi, a da je Jankovićev deo publike nedovoljan. To ne znači da u ovoj konfuznoj situaciji ne može doći do obrta - tumači Šutić.

Obrazlaže da je maksimum građanske opcije sada desetak odsto, ali bi opšte ujedinjenje u otporu kandidatu vlasti moglo da dosegne i 25 odsto glasova i da više šanse Jankoviću nego Jeremiću.

- Ipak, veoma je teško da na izborima pobedi kandidat opozicije, jer je mehanizam vlasti jak, a Vučić sve konce drži u svojim rukama. Zato verujem da će izbori samo profilisati Jeremića i Jankovića kao lidere promena za budućnost - zaključio je Šutić.

Podeljene demokrate?

Sašu Jankovića podržava 100 javnih ličnosti i Demokratska stranka. Mada je šef odborničkog kluba DS-a u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković stao uz Jeremića i rekao da postoji značajan broj članova DS-a koji ga podržavaju, lider stranke Dragan Šutanovac to negira i kaže da Janković može da pobedi i ako Vučić bude kandidat za predsednika.

Jeremić je objavljujući kandidaturu istakao da voli Srbiju i ne pristaje na njeno propadanje, ali i naglasio da očekuje da će vlast širiti strah i sejati laži o njemu. Uveren je da može da stvori dostojanstvenu, suverenu i razvijenu Srbiju, slobodnih, sigurnih i samostalnih građana. Zemlju u kojoj se ne šapuće, već slobodno i glasno govori.

- Spreman sam da svoje znanje, iskustvo i međunarodne kontakte stavim na raspolaganje svom narodu. Kandidujem se jer volim Srbiju - poručio je.

Jeremiću, kome je mesto generalnog sekretara UN izmaklo za dlaku, podršku su dali bivša predsednica DSS-a Sanda Rašković-Ivić, bivši potpredsednici DS-a Dušan Petrović i SPS-a Dijana Vukomanović, nekadašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, koji se nada da će Jeremić doneti promene, zaustaviti propadanje, ratne trube i odlazak ljudi iz zemlje, a Rašković-Ivić veruje da može da objedini nacionalno i demokratsko.

Pitanje svih pitanja

- Teško je bilo šta prognozirati, jer će u potezima vlasti i kampanji biti svega i svačega. Ono što je logično jeste da su u igri za prvi krug dva najjača opoziciona kandidata iz dva krila koja ne mogu da se slože. Ostalo zavisi od Vučića i pitanja svih pitanja, da li će se kandidovati za šefa države - kaže Šutić i dodaje da u opštoj zbrci koja se samo podgreva, građani teško mogu da prate šta se dešava i razmišljaju za koga bi se opredelili.

2024 © - Vesti online