Utorak 17.01.2017.
12:08
Vestionline, Tanjug

Kolinda teši Hrvate: Tito vas je lagao, Jugoslavija je bila utopija

Tanjug/AP
U Hrvatskoj se bolje živi nego u SFRJ: Kolinda Grabar Kitarović

Kitarović je  izjavila da su Hrvati svoju državu sanjali hiljadu godina - prvo pod Habsburzima, onda u Kraljevini Jugoslaviji, pa posle Drugog svetskog rata pod, kako je rekla, nametnutom vlašću komunista.

Grabar Kitarovićeva je rekla kako su sa Franjom Tuđmanom 1992. Hrvati konačno ostvarili san i da su sad slobodni.

- Hrvatskoj danas ide mnogo bolje! Susrećem stalno ljude koji su nostalgični prema Jugoslaviji. Uvek im predložim da se na jedan dan vratimo Jugoslaviju, pa da vide koje bi se sve slobode ukinule, a u kojima u današnjoj Hrvatskoj mogu da uživaju - rekla je hrvatska predsednica.

Ona je kao primere lošeg života za vreme Jugoslavije navela vožnju na par-nepar, nemogućnost slobodnog napuštanja zemlje i nestašice nekih proizvoda.

- Jugoslavija je bila utopija. Josip Broz Tito, komunisti i tadašnji mediji uveravali su ljude da je život divan kod nas. Svako je imao platu, nezavisno o tome da li je radio ili ne - rekla je Grabar Kitarovićeva i dodala da se “u Jugoslaviji novac trošio na megalomanske projekte kojima je trebalo da se uveri svet da je ona industrijska država”.

Tvrdi da nacionalizam nije iskopao grob Jugoslaviji.

- On je bio tek katalizator. Mi Hrvati i Slovenci smo hteli bolji život, jer smo deo zapadnog sveta i hteli smo slobodno raspolagati novcem koji stvaramo - rekla je hrvatska predsednica.

2020 © - Vesti online