Utorak 17.01.2017.
11:28
Vestionline, B92.net

"Tramp ruši ceo svet, osim jedne države i jednog čoveka"

Reuters
Niko ne zna šta smera: Donald Tramp

Kako piše "Njujork tajms", izabrani predsednik SAD je i dalje fokusiran na destabilizovanje celog sveta, a njegove opaske u diskurzivnim i ponekad kontradiktornim intervjuima izazivaju eskalaciju tenzija sa Kinom, ali i zapadnim saveznicima.

"Niko ne zna šta će se desiti, osim toga da Tramp ne kritikuje samo jednu državu i samo jednog lidera, Rusiju i Vladimira Putina. Za sada. On je entuzijastičan i po pitanju britanskog napuštanja Evropske unije. Za sada", ocenjuje list. 



U tekstu se dodaje da je Trampova nepredvidljivost njegova najpredvidljivija karakteristika. 

"Svet je počašćen njegovim provokativnim porukama na Tviteru, ali nije jasno da li one predstavljaju putanju za njegovu politiku ili su to lična uverenja. Za Evropsku uniju je rekao da je nemački instrument, kritikovao je Angelu Merkel... I to u trenutku kada ona treba da uđe u kampanju za reizbor", piše list. 

Zbog Trampovih reči, kako se navodi, zvanični Peking mora da reaguje burnije nego inače, NATO se nada da će Vašington i dalje da ostane veran partner, dok pominjanje daljeg raspada Evropske unije izaziva zebnju u Briselu, duboko uzdrmanom brojnim kriznim situacijama.

2024 © - Vesti online