Utorak 17.01.2017.
09:56
Vestionline, Informer.rs

"Putin u Srbiji razmešta raketni štit"

Reuters
Rusija ozbiljno razmatra ideje o vojnom savezništvu sa Srbijom, samtraju analitičari: Vladimir Putin

Sve ovo tvrdi Mihail Aleksandrov, analitičar moskovskog Centra za vojnopolitičku analizu i savetnik Kremlja, koji dodaje da Putin razmišlja i o čvrstom vojnom savezu sa Srbijom. Prema njegovim rečima, eventualni ulazak Srbije u NATO bio bi veliki poraz Rusije. 

Mogući sukobi

Mihail Aleksandrov, koji u Rusiji važi za čoveka sa odličnim vezama i velikim uticajem u Putinovom kabinetu, tvrdi da EU "iza zavese" najstrašnije pritiska Srbiju da uđe u NATO.

- Ako Srbiju ostavimo bez podrške, ona može skliznuti u NATO, a to bilo ravno njenom nacionalnom porazu. To bi bio i strašan poraz Rusije, koja bi potpuno izgubila uticaj na Balkanu posle puna dva veka - rekao je Aleksandrov.

Ovaj analitičar dodaje da Rusija opet ozbiljno razmatra mogućnost ideje o vojnom savezu sa Srbijom. 

- Ta ideja bila je aktuelna krajem devedesetih, ali je tada Jeljcinova Rusija bila preslaba da bi prihvatila Miloševića. Sad su se stvari promenile i Rusija i Srbija imaju za to interes. Rusija ne želi da propusti šansu da se "ugura" u Srbiju, pa bi vojna baza u Srbiji, uz Tartus u Siriji, bila pun pogodak jer bi bitno zakomplikovala operacije NATO na Balkanu i u Sredozemlju - zaključio je Aleksandrov.

2024 © - Vesti online