Ponedeljak 16.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Srpska Nova ipak slađa


U Beogradu nije bilo organizovanog dočeka, ali se veliki broj građana okupio ispred hrama Svetog Save, gde je posle služenja molebana organizovan veliki vatromet.

Kafedžije u prestonici su zadovoljno trljale ruke, jer su restorani i kafići gde se slavilo uz iće i piće bili prepuni. Kažu da su za srpsku Novu građani rezervisali mesta za doček i mesec dana pre večeri 13. januara.

Novosađani su u Novu, po Julijanskom kalendaru, ušli uz zvuke filmske muzike Simfonijskog orkesta Novi Sad 2021, koji se održava na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Zbog niskih temperatura obezbeđen je video-prenos izvođenja 60 simfoničara iz Gradske kuće. Spoj klasičnih instrumenata i popularne muzike upotpunio je nastup solistkinja SNP i glumca Sergeja Trifunovića i trubača.

U Nišu je centralno mesto dočeka bio park Svetog Save, gde je organizovan veliki vatromet, a veselje koje je krenulo s Marijom Šerifović završeno je, kao i svake godine, uz trubače. Tokom proslave u tučama su izbodena dvojica mladića, a još tri osobe su lakše povređene.

Bora Đorđević je sa Ribljom čorbom pevao u rodnom Čačku na Gradskom trgu, dok su Kruševljani uživali u pesmama Marinka Rokvića i Akapulko benda. U Prokuplju je služen čaj i kuvana rakija, a nastupila je muzička grupa Alter ego bend.

Zrenjanin je ponoć dočekao uz zvuke tamburaških sastava ispred Gradske kuće, veliki broj građana su u srpsku Novu uveli trubači Miroslava Stankovića. Uz tamburaše se na trgovima slavilo i u Rumi i Apatinu. U Surdulici je pevao Nikola Rokvić, a trubači su uveselili i Svilajnčane, dok su u Rekovcu odlučili da novac za proslavu uplate kao pomoć deci oboleloj od kancera. U Jagodini i gradovima istočne Srbije nije bilo organizovanog dočeka, ali su restorani i klubovi bili puni.

Na Kosovu, u Severnoj Mitrovici, građani su Novu dočekali na trgu uz vatromet i trubače, a zabavljali su ih Đorđe David i grupa Ministarke.

Širom Republike Srpske se proslavljala Nova po Julijanskom kalendaru, a Vlada RS je 14. januar proglasila neradnim danom.

Centar regionalnog slavlja bila je Banjaluka, gde je na Trgu Krajine, posle 28 godina, nastupilo Bijelo dugme. Na koncertu Gorana Bregovića i Orkestra za svadbe i sahrane se uz najveće hitove legendarne grupe zabavljalo 30.000 ljudi. U Trebinju se veselilo uz folk muziku u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić", a veći broj mladih je dočekao srpsku Novugodinu veselo u kafićima. U Brčkom su građani slavili uz Akapulko bend i trubače.

Pravoslavna Nova slavljena je i u Crnoj Gori. Nebo nad Podgoricom parao je vatromet, a doček su na Trgu republike organizovale stranke okupljene oko opozicionog Demokratskog fronta, gde su i pored lošeg vremena nastupili trubači, grupa Katapult, Marko Bulat.

Posle ponoćnog vatrometa, sa trga je krenula litija ka podgoričkom Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, gde je moleban služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Veselili se i turisti

Brojni turisti slavili su na planinskim lepoticama i najpoznatijim turističkim mestima. Na Kraljevom trgu na Zlatiboru nastupila je Ana Kokić, a doček je tradicionalno organizovan i u selu Jablanica, u porti crkve brvnare. Na Kopaoniku se slavilo u hotelima i restoranima, a u Vrnjačkoj Banji je veselje uveličala legendarna Ju grupa, a tokom dana su deljeni riblja čorba, kuvana rakija i čaj.

2024 © - Vesti online