Ponedeljak 16.01.2017.
10:41
Srna, Vestionline

Tramp: Mi ukinemo sankcije, Rusi smanje nuklearno naoružanje

Reuters
Donald Tramp (desno) ima predlog za Ruse - da Ameri ukinu sankcije a Rusi potpišu sporazum o nukelarnom oružju

Tramp je rekao da želi da se arsenal nuklearnog oružja dve najveće nuklearne sile na svetu, SAD i Rusije, "značajno smanji".

On je u intervjuu za britanski "Tajms" i nemački "Bild" rekao da je nakon izjave o zastarelosti NATO-a podneo gomilu kritika. 

 - Alijansa je zastarela jer ne preduzima ništa u borbi protiv terorizma. Dva dana su me kritikovali i potom su počeli da govore da sam u pravu - naglasio je Tramp.
 
Novoizabrani predsednik SAD-a istakao je da mu je NATO veoma važan, ali je od ostalih članica zatražio da povećaju svoje budžete za odbranu.
 
- Veliki broj tih zemalja ne uplaćuje onoliko koliko bi trebalo, što smatram nepoštenim prema SAD-u. Kao što sam i rekao, NATO mi je veoma bitan - naglasio je Tramp. 
 
On je ocenio da je nemačka kancelarka Angela Merkel "daleko najvažniji evropski lider", ali je njenu odluku o otvaranju vrata za više miliona migranata 2015. godine nazvao "katastrofalnom greškom". 
 
- Mislim da je napravila katastrofalnu grešku preuzimanjem tako velikog broja ilegalnih imigranata. Niko ni ne zna odakle su došli i zato mislim da je to veoma velika greška - kaže Tramp.
 
On smatra da je pozitivna stvar u Evropi izlazak Velike Britanije iz EU.
 
- To sam na neki način i predvideo. Bio sam u Škotskoj, gde sam u Tarnberiju otvarao igralište za golf. Mislim da će se izlazak iz EU, na kraju za Britaniju, ispostaviti kao sjajna stvar", dodao je Tramp.

2024 © - Vesti online