Ponedeljak 16.01.2017.
10:29
Tanjug, Vestionline

Priština bi da "osvoji sever", da li će nova administracija SAD to da dozvoli?

M. Karović
Milovan Drecun smatra da je budućnost dijaloga Prištine i Beograda u rukama buduće administracije SAD-a

- Događaji oko voza su posledica dugotrajnog političkog i ekonomskog pritiska koja Priština vrši na Srbe na KiM, pritiska na dijalog i sprečavanje njegovog nastavka, kao i sprečavanje realizacije najvažnijeg dela Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština - rekao je Drecun na RTS.

On je naglasio da postoje planovi Prištine za "osvajanja severa" i instaliranje njenih institucija, što svedoči snažna militarizacija severa - na potezu Podujevo, Bajgora, južna Kosovska Mitrovica, što, kako kaže, svedoči da je Priština pripremila brzi upad.

- Imamo Rosu koja se služi terorističkim metodama. Oni su sami postavili eksploziv na šinama, a zatim je jedinica krenula da vidi da pruga nije minirana. Sve je iskorišćeno za diverzantski upad - kaže Drecun.

Komentarišući navode Prištine da je za dijalog sa Beogradom, Drecun kaže da "kada sa dugim cevima, blindiranim vozilima krenete da sprečite slobodu kretanja srpskog naroda onda ne možete da kažete da ste za dijalog".

- Taj plan je propao, ali ne može se reći da je Priština posvećena nastavku dijaloga. Ovo je bio klasičan pokušaj izazivanja incidenata koji bi mogli da prerastu u oružano nasilje - rekao je Drecun.

On smatra da je važno da "vidimo kako će se ponašati buduća američka administracija, jer od toga će u mnogome zavisiti budući razvoj događaja na i oko Kosmeta".

2024 © - Vesti online