Ponedeljak 16.01.2017.
07:35
pravda.rs, Vestionline

Erdogan u šoku: Ruska i sirijska avijacija rasteruju Turke od Al Baba!

Youtube/Stahlgewitter Syrien
Sirijski Su-22 u akciji protiv džihadista (Foto: Arhiva)

Akcije sirijske i ruske avijacije po položajima Islamske države naterale su Turke da u potpunosti obustave svoje operacije u regionu, preneo je uticajni palestinski list Alkuds Alarabi, pozivajući se na sirijske vojne izvore.

U zajedničkoj rusko-sirijskoj akciji, prema navodima lista, učestvuju sirijski helikopteri i avioni Su-22 i Su-24, kao i ruski helikopteri "Noćni lovac" i "Krokodil" koji su nedavno pristigli u sirijsku avio bazu Kuvejres dvadesetak kilometara južno od Al Baba i avioni Su-34.

Ranije, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je da je sa Turskom postignut sporazum o koordinaciji vazdušnih udara po teroristima u Siriji i potpisali memorandum o borbenoj bezbednosti tokom svojih misija u sirijskom vazdušnom prostoru.

"Memorandumom su postavljeni mehanizmi koordinacije i interakcije između ruskih i turskih aviona tokom napada na teroriste, kao i mere u cilju sprečavanja borbenih incidenata u sirijskom vazdušnom prostoru", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ipak, svesni da imaju još samo nekoliko dana priliku da osvoje "raskršće severne Sirije", Turci i dalje pokušavaju da kopnenim udarima probiju odbranu Islamske države u Al Babu. Nakon višenedeljnih pokušaja da prodru u grad sa zapada, prethodnih dana izveden je veliki broj bezuspešnih napada sa istoka.

2024 © - Vesti online