Nedelja 15.01.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti

Srpski filmovi zaludeli Hrvate

A. Čukić
Pljušte pohvale: Nebojša Glogovac
- "Dobra žena" nije samo najbolji srpski film ove godine, nego i jedan od rediteljski najpismenijih prvenaca ovdašnjih kinematografija u poslednjoj dekadi. Priču o običnoj, nipošto nesrećnoj supruzi koju postupno nadvlada gađenje zbog vlastitog ćutanja, Karanovićeva je ispričala slojevito, promišljeno, bez traga bombastičnosti - objasnio je Pavičić.
Na listi se našao i novi film Danila Bećkovića koga uspeh filma "Jesen samuraja" kod komšija nije iznenadio.
 
- U Hrvatskoj je poslednjih nekoliko godina najgledaniji film "Parada" Srđana Dragojevića. Gledaniji je od svih filmova koje su Hrvati snimili, što pokazuje jednu vitalnost srpskog filma i sposobnost da komunicira i van granica Srbije - smatra Bećković.
 
Prvi film serijala "Montevideo, Bog te video" nije prikazivan u hrvatskim bioskopima, ali ga je publika gledala na piratskim kopijama i skidala sa interneta. Drugi deo film "Montevideo, vidimo se" oduševio je zagrebačku publiku, a ekipu filma posle premijere primio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
 
Srpski filmovi su u Hrvatskoj bili popularni čak i za vreme rata '90-ih. Replike "I tata bi, sine...", "Vozi, Miško..." iz Šijanovog filma "Ko to tamo peva" često se čuju. Analiza gledanosti pre nekoliko godina pokazala je da su u Hrvatskoj veoma gledane srpske komedije iz '80-ih godina, posebno "Žikina dinastija" i "Tesna koža".
 

Glogovac srušio barijere

 

Da umetnost ne priznaje granice najbolje govori podatak da sve više hrvatskih glumaca igra u srpskim filmovima i serijama, i obrnuto. Nebojša Glogovac, kako se pričalo i pisalo pre neku godinu, jedno vreme nije bio dobro došao u Hrvatsku zbog uloge Draže Mihailovića u seriji "Ravna Gora". Navodno, zbog toga nije otišao na Dubrovačke letnje igre, iako je on kasnije objasnio da je problem nastao oko njegovog honorara. A, onda je srušio sve barijere ulogom tranvestita u filmu "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, pa ga sada hrvatski mediji proglašavaju za "najtalentovanijeg i najboljeg glumca u regionu". Publika mu se klanjala i pre nekoliko dana nakon predstave "Hamlet" JDP-a, u kojoj je igrao naslovnu ulogu na daskama Hrvatskog narodnog kazališta. S druge strane, hrvatski glumac Goran Navojec sve češće igra u srpskim filmovima i serijama. Glumio je u "Paradi", ali i u filmu "Falsifikator" Gorana Markovića.

- Uloga u seriji "Jesen stiže, dunjo moja" Ljubiše Samardžića mi je otvorila vrata na srpskom tržištu. Ali "Parada" je bio proizvod za koji smo svi znali da će nam u budućnosti doneti nešto dobro - rekao je Navojec za hrvatske medije.


Bum sa "Andrijom i Anđelkom"

youtube.com/sale024

Srpska verzija sitkoma "Andrija i Anđelka", u kojoj igraju Andrija Milošević i Anđelka Prpić, napravila je bum u Hrvatskoj. Serija je potukla sve rekorde gledanosti na internetu, što je nateralo RTL da otkupi sitkom i prikaže ga na svojoj televiziji. I kultna serija RTS-a "Bolji život" pre nekoliko godina oborila je rekord gledanosti u Hrvatskoj, iako je u pitanju bila repriza.

2024 © - Vesti online