Nedelja 15.01.2017.
11:27
Vestionline

Srbi ispred svih, Jugoslavija "pregazila" Evropu (FOTO)

pixabay.com
Ilustracija

Na tom spisku vodeća je Srbija koja je u Ameriku “izvezla” čak 25 košarkaša od 1991. godine do danas, kada u najjačoj ligi nastupaju tri igrača iz naše zemlje (Nikola Jokić, Nemanja Bjelica i Boban Marjanović).

Pored trojice navedenih u NBA ligi igrali su još Vlade Divac, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Žarko Paspalj, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dragan Tarlać, Nenad Krstić, Željko Rebrača, Igor Rakočević, Kosta Perović, Nemanja Nedović, Ognjen Kuzmić, Ratko Varda, Darko Miličić, Miroslav Raduljica, Marko Jarić, Mile Ilić, Rastko Cvetković, Radisav Ćurčić, Predrag Savović i Milioš Babić.

Na drugom mestu kada je u pitanju Evropa je Francuska sa 22 igrača, a slede Hrvatska (20), Španija (14), Litvanija (12), Rusija (12), Velika Britanija (11), Nemačka (10), Grčka (9), Slovenija (9), Turska (9)... Crnogorci su imali pet predstavnika, Bosna i Hercegovina četiri, a Makedonija samo Pera Antića.

Zanimljivo je kada se saberu svi igrači iz bivših jugoslovenskih republika dolazi se do brojke od čak 64 košarkaša sa ovih prostora što je gotovo trostruko više od Francuza ili u zbiru kada se saberu Francuska, Španija, Litvanija i Rusija.

Kada je u pitanju ostatak sveta od Srbije je bolja samo Kanada sa 32 NBA košarkaša, a Australija je na petom mestu sa 20 igrača koji su zaigrali u ovoj ligi.

2020 © - Vesti online